Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon blir FP:s nya toppnamn i Norrtälje

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Folkpartiet möblerar om i ledningen inför valet till kommunfullmäktige i höst när Hans Andersson kliver åt sidan.

Annons

 – Jag är väldigt glad och känner mig förväntansfull, säger Karin Karlsbro från Roslagsbro inför nomineringen som gruppledare.

Karin Karlsbro är inte så känd för den breda massan i Norrtäljepolitiken, men har lång politisk erfarenhet, både från riks- och Stockholmspolitiken. Senast har hon varit gruppledare för Folkpartiet i miljönämnden i Stockholm.

Hon började dock sin politiska karriär i Norrtälje redan som 19-åring 1989. Hon har också bland annat varit stabschef på regeringskansliet. Varför vill hon tillbaka till Norrtäljepolitiken?

– Jag har under lång tid känt ett spirande engagemang och ett kli i fingrarna. Jag har som medborgare kunnat iaktta vad som pågår. Jag känner att det är bra att det byggs mycket, men jag saknar ett helhets- och hållbarhetsperspektiv, säger hon.

Hans Andersson som är gruppledare under den här mandatperioden vill ägna mer tid åt vård- och omsorgsfrågor, men är nummer två på partiets kommunfullmäktigelista.

– Jag har varit gruppledare i tolv år och vill satsa mer på vården och omsorgen. Det är därför jag ställer upp till landstinget också. Jag vill jobba för människor, säger han och tycker att utnämningen av Karin Karlsbro är ”kanon”.

Karin Karlsbro har några återkommande ord som beskriver hennes synsätt i politiken, det är helhetssyn, långsiktighet och att det inte finns så många ad hoc-lösningar, det vill säga tillfälliga lösningar. Förutom utveckling av stadskärnan som hon menar måste präglas av en helheltsstrategi är naturligtvis skolan i fokus för Folkpartiet. Hanteringen av turerna kring skolutredningen vill hon inte recensera, utan vill hellre blicka framåt.

– Jag vill inte recensera det som varit utan vill blicka framåt. Det viktiga är kvaliteten för eleverna, men jag vill också föra fram kulturens betydelse, skolbiblioteken och läsning. Det finns ingen ad hoc-lösningar för skolan.

Dessutom är hon tydlig med att Norrtälje kommun bör ha en kostpolicy.

– Det borde vi ha gjort för länge sedan. Vi har nu ett EU-direktiv som gör det möjligt att ställa högre krav. Om vi inte har en policy hur ska vi annars kunna mäta och styra våra mål. Vi borde kunna bli en matkommun, säger hon.

Matfrågan är en miljöfråga och där har kommunen genom upphandlingen möjlighet att styra. Hon anser att miljön borde stå högre på agendan.

– Vi borde ha ett ordentligt miljöprogram, anser hon.

FP:s tio toppkandidater till kommunfullmäktige

1. Karin Karlsbro

2. Hans Andersson

3. Åsa Wennerfors

4. Lennart Rohdin

5. Jessica Wiklund

6. Robert Beronius

7. Karin Beronius

8. Roine Wallin

9. Christina Frisk

10. Mats Hållén

Karin Karlsbro

Ålder: Blir 44 senare i år

Bor: Roslagsbro

Familj: Man och tre döttrar

Bakgrund: Utbildad jurist. Kommunpolitiker i Norrtälje mellan 1989-1998, kommunfullmäktige i Stockholm 2006-2013, stabschef i regeringskansliet 2006-2010, kandiderar till riksdagen 2014.