Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är Norrtäljes enda EU-kandidat

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Piratpartiet fäktas för ett fritt och öppet internet. Gun Svensson, prisad bloggare och samhällsdebattör, går i spetsen för kampen. 76-åringen är Norrtäljes enda kandidat i EU-valet.

Annons

Gun Svensson, eller Farmor Gun som hon kallas i bloggvärlden, står på tionde plats på Piratpartiets lista inför valet till EU-parlamentet den 25 maj. Det lär inte räcka till en stol i Bryssel. Piratpartiet har två mandat i dag och riskerar att tappa dessa.

Så här långt har partiet fått lågt stöd av väljarna i opinionsundersökningarna. Ändå är Gun Svensson positiv:

– För en månad sedan var vi osynliga i debatten, men nu har vi börjat lyfta.

Piratpartiets tro på människors lika värde och ett öppet demokratiskt samhälle är aktuellare än någonsin, anser hon. Edward Snowdens avslöjanden om USA:s övervakning av medborgarna har stegrat hennes engagemang i Piratpartiet. Hon gick med i partiet efter införandet av FRA-lagen, rätten att spåra enskilda medborgares telefon- och internettrafik, i Sverige 2009.

– Vi behöver någon form av säkerhetspolitik men det får inte gå till hur som helst. Människor kartläggs och det byggs system kring misstänkta. Vem som helst kan finnas med i bilden utan att ha något ont i sinnet, säger Gun Svensson.

Hon beskriver sig själv som dålig på datorer och närmast skraj för teknik. Men 2006 hjälpte sonen henne att starta bloggen Farmor Gun där hon tar upp alla möjliga ämnen.

– Jag har alltid varit engagerad. Min pappa var fackligt aktiv och bildningstörstig, det har präglat mig. Jag vill hålla mig à jour med det som händer.

Gun var aktiv socialdemokrat i Norrtälje fram till 1985 och fortsatte att diskutera politik och annat tidningsinnehåll med maken hemma vid frukostbordet. Men efter hans bortgång har nätet blivit hennes kanal för att byta åsikter med andra samhällsintresserade. Hon slåss för möjligheterna till fildelning.

– Att det skulle vara stöld är nys. Att dela och diskutera material med vänner fungerar som reklam och skapar efterfrågan.

Internets främsta syfte borde vara att öka tillgång till information och kommunikation men i stället tenderar det att ses som ett verktyg för förmedling av varor och tjänster samt övervakning, konstaterar Gun Svensson. EU-valet är lite bortglömt men viktigt, tycker hon.

– Demokratin i EU måste fungera bättre än den gör i dag. Besluten som tas i parlamentet i Bryssel måste vara rejält förankrade i de olika medlemsländerna.

Gun framhåller vikten av att rösta i EU-valet.

– Gör man inte det har man inte ens rätten att klaga, säger hon.

Gun Svensson

Ålder: 76 år.

Bor: Norrtälje.

Familj: Son, sonhustru och två barnbarn.

Aktuell: Kandiderar för Piratpartiet till EU-parlamentet. Har plats nummer tio på listan.

Tre viktigaste frågorna: Nätneutralitet, stopp för massövervakning av respekt för personlig integritet och rättssäkerhet samt ändrad upphovsrätt som möjliggör fri fildelning för privat bruk.

Alltid aktuell: Med egna bloggen Farmor Gun, namngiven av barnbarnen. Bloggen startades 2006 och fick Aftonbladets stora bloggpris 2009 i kategorin politik samhälle.

Piratpartiet fick 7,1 procent av rösterna vid förra EU-valet för fem år sedan. Det gav två mandat som innehas av Christian Engström och Amelia Andersdotter.

Sverige har totalt 20 mandat i EU-parlamentet som har 754 ledamöter.