Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är kvinnan som kan tala med hästar

Möt Mia Holm som berättar att häster speglar det vi sänder ut genom vårt kroppsspråk.

Hästen Brumma-Edanas stora svarta ögon möter mina och jag står nu så pass nära att jag kan känna värmen från hennes utandning. Plötsligt drar hon ett djupt andetag och börjar tugga högt. Sedan vänder hon sig om och går sin väg.

– Hon verkar tycka att det är något som du borde släppa, något du går och bär på, säger Mia Holm, 46.

Vi står inne i en stor, mörk stallbyggnad med sandgolv, mitt på gården i Lohärad, där Mia brukar hålla sina kurser. I morgon ska hon föreläsa på Norrtälje Ridskola om hur man kan bli mer medveten och mer närvarande med hjälp av hästar. För NT visar hon hur det går till rent praktiskt.

Hon vill inte kalla det terapi, snarare ”upplevelselärande med hästar”, något hon själv beskriver som en egen genre inom personlig utveckling. Hon pratar fort och energiskt om hur en människa lär känna sig själv genom en häst. Det handlar om att lära sig ta kontroll över sina egna känslor och tankar. Det är vi människor dåliga på, menar hon.

– Du kan inte ljuga för en häst. Den bryr sig inte om vad du tänker, den reagerar bara på vad du känner, säger Mia.

Hästar är extremt sensitiva och är alltid i kontakt med hela sin kropp. Men vi människor missar ofta att lyssna på våra kroppssignaler, påpekar Mia. Istället blockerar vi dem när vi påverkas av stress, arbete och krav utifrån. Hästar speglar naturligt det vi sänder ut genom vårt kroppsspråk – både medvetna och omedvetna signaler. Därför kan vi, när vi möter en häst, plocka fram känslorna och lära oss att bemästra dem, förklarar hon.

Människor som kommer till henne vill ha hjälp med allt från att må bättre och utveckla sig själva till att våga vara nära hästar. Det har hänt att det inte har klickat, då har hästen ställt sig i ett hörn och inte velat samarbeta. Men oftast leder ett möte till att hästen verkligen förstår sig på personen, säger Mia. Hon berättar om en workshop där en kvinna för första gången kunde öppna upp sig och visa sina känslor – tack vare en häst.

– Hästen satte mulen mot kvinnans hjärta. Kvinnan grät, alla på kursen storgrät, det var magiskt, berättar Mia, som själv har svårt att hålla tillbaka tårarna.

I stallet i Lohärad får jag ingen mule på hjärtat, däremot börjar Brumma-Edana slicka på min skinnhandske. När det är dags att gå tänker jag på det Mia sa, att det är något som oroar mig, något jag borde släppa. Jag vet inte riktigt vad det är hon menar men när jag går därifrån har stressklumpen i magen faktiskt lättat, jag känner mig lugn. Om det är Brumma-Edanas förtjänst eller min egen, för att jag stannat upp och tagit djupa andetag, det är svårt att säga.