Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holmen tar strid för kärnkraft

Svensk basindustri slår tillbaka mot de politiska kraven på att avveckla kärnkraften. – Inget bolag vågar investera, säger Magnus Hall, vd för Hallsta pappersbruks ägare Holmen.

Ett år före valet har kärnkraften hamnat i fokus. Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, gick nyligen ut och sa att partiet vill avveckla kärnkraften och ersätta den med förnybara energikällor.

Utspelet har orsakat inre strider inom Socialdemokraterna. Flera starka S-profiler kräver att partiet inte utesluter möjligheten att bygga nya kärnkraftsreaktorer när de gamla fasas ut.

S-ledaren Stefan Löfven, som under sin tid som ordförande för IF Metall gjorde sig känd som kärnkraftsförespråkare, vacklar och hänvisar till att energibehovet måste analyseras noga innan några beslut tas.

Samtidigt vill Miljöpartiet att minst två reaktorer stängs redan under nästa mandatperiod. Det är partiets krav för att ingå i en rödgrön regering efter valet, enligt Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Till Dagens Industri säger hon att basindustrin måste vänja sig vid högre elpriser och att partiet aldrig accepterar byggandet av nya reaktorer. I stället ska Sverige ha ett helt förnybart energisystem till 2030, hävdar Romson.

– Det är fullständigt omöjligt, replikerar Magnus Hall. Även om kärnkraften kommer att stå för en mindre andel i framtiden så förblir den en jätteviktig kraftkälla under hela det här århundradet.

Hall menar att dagens situation, med oklara förutsättningar för industrins energiförsörjning, stoppar nyinvesteringar i de elintensiva branscherna.

– Rimliga elpriser och tydliga spelregler är ett måste för att kunna konkurrera. Vi behöver blocköverskridande överenskommelser om energiförsörjningen, säger han.

Holmen driver pappersbruken i Hallstavik och Braviken, två av landets största elslukare. Bara Hallsta pappersbruk gör av med ungefär 1,6 terawattimmar per år. Det motsvarar ungefär en procent av rikets totala förbrukning och är lika mycket som hela Malmö stad med industrier.

Magnus Hall är även ordförande i Industrikraft AB, ett bolag som arbetar för att säkra konkurrenskraftig kraftförsörjning till svensk industri.

Huvudspåret är att bygga en ny kärnkraftsreaktor tillsammans med en elproducent.

Men det arbetet går på sparlåga i väntan på besked om förutsättningarna.

Ny kärnkraft är inte enda spåret. Holmen är även delägare i Vindin AB som vill investera i vindkraft.

– Målet är att inom fem år starta projekt som producerar en terawattimme vindkraft under ett normalår, säger Magnus Hall.

Hög elnota för pappersbruket

Pappersindustrin tillhör landets mest elintensiva. Hallsta pappersbruks årliga elnota har legat kring 600-700 miljoner kronor, enligt uppgifter från Holmens koncernchef Magnus Hall.