Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holmen blåser på med egen vindkraft

Länets första vindkraftpark byggs i Hallstavik. Holmen Energi och investeringsfonden Eurofideme 2 satsar 650 miljoner kronor i 17 vindsnurror.

Byggstart sker efter semestrarna och anläggningen tas i bruk hösten 2014.

– Planerna och nödvändiga miljötillstånd har funnits länge. Vi har jobbat hårt för att göra projektet till en bra affär och nu är vi där, säger Arne Wallin, vd för Holmen Energi.

De 17 vindkraftverken blir 185 meter höga, 30 meter högre än Kaknästornet i Stockholm, och ska tillsammans producera 165 gigawattimmar per år.

– Det motsvarar tio procent av Hallstaviks totala elkonsumtion under ett år eller årsförbrukningen för närmare 7 000 villor med eluppvärmning, säger Wallin.

Anläggningen placeras på Holmens mark i Varsvik väster om Edeboviken och Hallsta pappersbruk. Härifrån ska det löpa en två kilometer lång kraftledning till Vattenfalls elstation i Gråska.

I början av året drog Holmen i handbromsen. Sjunkande elpriser gjorde att bolaget då såg svårigheter att räkna hem projektet ekonomiskt.

Med Eurofideme 2:s inträde förbättras läget. Investeringsfonden köper in sig i det bolag, samägt av fonden och Holmen Energi, som ska driva bygget av parken.

– På så vis är vi två aktörer som delar på risken i projektet, säger Arne Wallin.

Eurofideme 2:s delägarskap ger klirr i kassan hos Holmen Energi. Bolagets rörelseresultat för andra kvartalet i år förbättras med cirka hundra miljoner kronor.

Både bygget och driften av vindkraftparken skapar jobb i Hallstavik. Vägar och fundament för snurrorna ska uppföras.

Och när anläggningen står klar behövs viss personal för tekniskt underhåll, enligt Arne Wallin.

Holmens koncernchef Magnus Hall är positiv till att planerna nu blir verklighet.

– Det är också ett viktigt led i satsningen på förnybar energi, som kommer att öka vår självförsörjningsgrad inom elkraft, säger han i ett pressmeddelande.