Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högstadieelever röker och dricker mindre

Rökning och drickande minskar bland ungdomar i högstadieåldern, men rökning är vanligt på gymnasiet, enligt en ny enkät.

Annons

Vartannat år genomför Trygg i Norrtälje kommun (Tink) en enkät med kommunens alla elever i årskurs sju och nio samt årskurs två i gymnasiet. Nu har resultatet för 2013 presenterats.

Sedan 2011 har Tink haft ett uppdrag att arbeta tobaksförebyggande.

Hittills har man gjort tobaksförebyggande besök i årskurs fem och sex i 17 av 30 skolor i kommunen, något som tycks bära frukt.

Andelen flickor som röker när de blir bjudna har minskat i både årskurs sju och nio. I sjuan har andelen rökande flickor minskat från sju till fem procent, i nian från 24 till 20 procent mellan 2011 och 2013.

Bland tjejerna i gymnasiet som inte har nåtts av satsningen är siffrorna desto sämre.

I årskurs två har andelen som röker när de blir bjudna ökat från 55 procent till 60 procent.

– Det är väldigt höga siffror. Genomsnittet bland flickor i årskurs två i landet är 33 procent. På Kungsholmen i Stockholm är det 47 procent och det räknas som en katastrof, säger Sofie Eriksson Ahlholm från Trygg i Norrtälje kommun.

Bland vuxna kvinnor är andelen rökare 12 procent, enligt CAN.

Rökningen är inte bara dålig i sig själv, enligt Trygg i Norrtälje kommun som menar att tobaksrökning är en inkörsport till narkotika.

– Den enda gemensamma nämnaren bland ungdomar som provat cannabis är tobaksrökningen. Bland dem som röker mer än fem cigaretter per dag har 53 procent provat narkotika. Bland dem som aldrig röker är det noll procent. Ger man efter för tobaken är det 50/50 att de prövar narkotika, säger Sofie Eriksson Ahlholm.

Alkoholkonsumtionen bland unga har också minskat under en period då flera kampanjer riktats mot föräldrar för att få dem att sluta köpa ut och sluta bjuda hemma.

– Vi har jobbat stenhårt med föräldrar.

De ungdomar som helt väljer bort alkohol blir fler. Sedan mätningarna startade 1971 har det aldrig varit så få unga som dricker.

Varannan elev i årskurs nio dricker inte alls.

Bland de ungdomar som dricker alkohol har mönstren förändrats när det gäller var man dricker.

– Förr drack man utomhus. Nu har ungdomar möjlighet att vara ensamma hemma. Det är något man måste prata med föräldrar om.

Nyligen har en ny kampanj riktad till äldre ungdomar sjösatts.

Syftet är att få äldre kompisar och syskon att sluta köpa ut alkohol till minderåriga.