Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högbos Ronnie Löf tvingas kapa stavarna med 30 centimeter – men tänker inte sluta tävla

Ingen drabbas hårdare av de nya stavreglerna i längdskidsporten än Ronnie Löf från Sandviken och Högbo GIF.
Ska han sluta? Näpp.
Kärleken till skidåkningen är mycket större än så.

Annons

Ronnie Löf var en pionjär när han började gå upp i stavlängd för drygt tio år sedan. Redan 2006 blev han 34:a på Vasaloppet, med stavar som mätte 180 centimeter. Själv är han 183 lång, vilket motsvarar en stavlängd på 98,4 procent av kroppslängden.

Sedan dess har hans långa stavar väckt uppmärksamhet vart han än kommer – om det så är Vasaloppet, Marcialonga, König Ludwiglauf eller Birkebeinerrennet.

Men när andra elitåkare rasat mot de nya reglerna, som i Ronnie Löfs fall innebär att han måste kapa nästan 30 centimeter för att komma ner i 83 procent, tar han det med ro.

– Jag har en neutral inställning eftersom jag har en stor förståelse för beslutsfattandets vedermödor. FIS har själva sagt att de vill vrida utvecklingen bakåt och det är deras fulla rätt, med reglerna styr man utvecklingen.

Varför åker du med så långa stavar?

– Jag gör det för att det finns mer glädje i en längre stav och att kroppen mår bättre av det.

På vilket sätt?

– När du jobbar varje dag går du inte omkring på huk, du går upprätt eftersom det är enklare och känns bättre. Likadant är det med skidåkningen.

Hur började det?

– Jag hade börjat paddla och där pratades det mycket om paddellängd och då började jag testa och experimentera lite med mina stavar också. Det var en viss tillvänjningsperiod, men sen gick det fort att gå upp i längd.

Ronnie Löf jobbar som utvecklingsingenjör på Sandvik Coromant och utvecklar svarv-verktyg åt verkstadsindustrin. Experimentlustan har varit stor även inom skidåkningen där han samarbetat med företaget Skimateria och Uppsala universitet för att hitta optimal struktur och glid för olika fören.

När han försöker förklara tjusningen med en längre stav resonerar han så här:

– En lång stav är som en bil med fram-, bak- och fyrhjulsdrift på samma gång, och med ett högt vridmoment både vid höga och låga varvtal. En normallång stav är som en bakhjulsdriven lättrycksturbo. Det går att åka fort med den också, men du kan inte utnyttja kraften i stavisättningen till att direkt skapa fart, utan måste bygga upp kraften genom hela rörelsen för att få tillbaka allt i den avslutande snärten. För mig är det i mångsidigheten i den långa staven som glädjen finns.

Så länge skidsporten ser ut som den gör; med styva stavar, hårda spår som är preparerade med pistmaskin och fästvallans begränsningar, kommer det gå fortare att staka på ovallade skidor – så är det bara.

Kommer du byta till kortare stavar nu?

– Vill jag tävla så måste jag det, jag har faktiskt redan köpt ett par normallånga stavar. Men på sköna träningspass kommer jag fortsätta köra med mina långa cruisingstavar. Om det går fortare? Det är svårt att säga, men det går minst lika fort i alla fall.

Ronnie Löf vill slå hål på en av myterna kring långa stavar – att det inte skulle gå att diagonala med dom.

– Det går ypperligt, lite bättre till och med. Men så länge skidsporten ser ut som den gör, med styva stavar, hårda spår som är preparerade med pistmaskin och fästvallans begränsningar, kommer det gå fortare att staka på ovallade skidor – så är det bara. Man måste gå ner bra mycket i längd eller göra stavarna mjukare för att tvinga åkarna att diagonala.

45-årige Ronnie Löf vann sin ålderklass i Birkebeinerrennet i vintras, vilket är oerhört stort i Norge och han beskriver det själv som en prestation för stor för att ens kunna drömma om.

Frågan är ju om han kan försvara den titeln med kortare stavar.

– Nej, det hade inte gått ändå, nu har jag Anders Aukland i samma klass. Men skidåkning är religion i Norge och alla vet vem som har vunnit en åldersgruppe. Det är många åskådare som sprungit längs spåret och skrikit på mig där: "Du MÅ gå diagonalgang!"

LÄS MER:

Vasaloppet välkomnar nya stavregler – men kommer inte kontrollera alla: "Det är upp till åkaren själv"

Vegard Ulvang om längdskidåkningens framtid: ”Ska vi ha en eller två tekniker?”

FIS inför maxlängd på klassiska stavar: "Bakåtsträvare"