Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeytokig bilfantast fyller 70 år

Hockeyriddare, så kan man kanske i ett ord beskriva Gunnar Tigerhielm i Spillersboda. På torsdag den 17 oktober fyller han 70 år.

Annons

Han växte upp i Danderyd. Många i grannskapet körde Rolls Royce, vilket kom att påverka honom senare i livet. Gunnar hette ursprungligen Mothander. Han tänkte söka till socialhögskolan. Först läste han psykologi i två år på Tollare folkhögskola. Sedan läste han det i ytterligare ett år på stipendium på University of Richmond i östra USA.

– När jag kom tillbaka från Richmond tog jag jobb över sommaren i en radiobutik, säger han. Men jag blev kvar i radio- och elektronikbranschen i många år.

– Psykologi har jag haft nytta av i jobbet, skrattar han.

De sista 17 åren av yrkesbanan var han konsult åt svenska Shell. En utomstående undrar lätt vad en konsult åt Shell gör.

– Enkelt, svarar Gunnar Tigerhielm. Jag åkte runt i landet till bensinstationer och sparkade och anställde folk.

– Jag har jobbat jämt, säger Gunnar Tigerhielm. Min första hustru sa åt mig att köpa en tältsäng och ha på jobbet.

Än i dag är han mycket verksam, med mekande på sina bilar, jobb med huset med mera. Av frun beskrivs han som ”arbetsilsk”, vilket betyder att han blir grinig om någon påpekar hur han ska göra ett visst jobb.

– Och jag är helt hockeytokig, säger han. Jag går på alla matcher som NIK spelar - A-lag, juniorer och nollnoll.

Gunnar Tigerhielm har ett motto:

– Jag har ingenting emot att folk tjänar pengar, bara de inte gör det på mig.

Detta kan uttolkas som att han inte vill betala överpris för något. Det kan även uttolkas som att han är en hejare på att pruta.

– Ja, skrattar han, folk tror inte sina öron när de hör vad jag har betalat för mina bilar.

Drömmen om en Rolls Royce förverkligades härom året. I bilparken ingår en Rolls Royce Spur 3, årsmodell -94.

– Jag kollade marknaden noga, säger han. Det tog tre år för mig att hitta den, nere i Tyskland. Instrumentbrädan är ospräckt, och det är väldigt ovanligt. På verkstäderna har mekanikerna bråttom och när de ska byta exempelvis en trasig glödlampa är det mycket lätt hänt att instrumentbrädan spricker när de lyfter loss den.

Fram till år 2011 gick Gunnar under pappans namn Mothander. Men en adlig skotsk vän sa åt honom att ta tag i sin adliga släktbakgrund på moderns sida. Gunnar upptäckte att han hade rätt till namnet Tigerhielm som daterar sig bakåt till 1600-talet, då en viss Bengt Gustaf Karlström blev adlad.

– Egentligen var jag inte så angelägen om att byta namn, säger han. Men en del i släkten blev kanske glada åt att bli Tigerhielmare.