Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp ska varvas med egen träning

Sjukgymnastik för strokedrabbade ska pågå under tidsbegränsade perioder.

Det menar Margareta Oswald, medicinsk ansvarig för rehabilitering vid sjukvårds- och omsorgskontoret i Norrtälje.

– Jag har jobbat som sjukgymnast i 20 år. Min erfarenhet är att det är svårt att upprätthålla gnistan hos patienterna om träningen sker kontinuerligt år ut och år in, säger Margareta Oswald.

Efter de första insatserna från strokevårdskedjan kan den som drabbats av en stroke vända sig till antingen sjukgymnastikmottagningar eller Tiohundra ABs primärvårdsrehabilitering. Där ska sjukgymnast, enligt hälso- och sjukvårdslagen, tillsammans med patienten sätta upp mål för behandlingen. Innan insatserna avslutas ska man också tillsammans planera hur patienten kan klara vardag och träning på egen hand.

Hemtjänstpersonal kan hjälpa till efter biståndsbeslut. Även fysisk aktivitet på recept, FAR, kan bli aktuell. Patienten har också möjlighet att återkomma för en ny period med sjukgymnastik. Samtidigt följer sjukvårds- och omsorgskontoret upp att det är patienter med de största behoven som i första hand får sina behov tillgodosedda.