Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp oss hitta en ny förvaringsplats

”Välkommen till Norrtälje Hamn – En levande stadsdel för barn, båtar och bad.” Citatet är hämtat från den nypublicerade webbplatsen för Norrtäljes hittills största stadsutvecklingsprojekt: Norrtälje hamn.

Annons

Och visst är det bra att kommunen inser värdet av en levande hamn, ”Norrtäljes nya vardagsrum”, som det så stolt heter i texten på hemsidan. Men myntet har som bekant två sidor och i samma veva som kommunen talar sig varm för en ”uppfräschning” av hamnområdet, så har man uppvisat en mycket njugg inställning till det snart hundraårsjubilerande Norrtälje Segelsällskap och dess behov av en ny uppläggningsplats i samband med att båtklubbens arrendeavtal beträffande vinteruppläggningsplats har sagts upp.

Diskussioner med kommunen har inletts, men så vitt jag förstår så är risken stor att denna fråga hamnar i långbänk. Det är något som jag tror att alla parter skulle förlora på.

Till saken hör att det borde ligga i kommunens gemensamma intresse att, på ett tydligare sätt än hittills, hjälpa till att hitta en ny, långsiktigt hållbar lösning för vinterförvaring av båtklubbens båtar. Med sin breda aktivitet, med allt ifrån seglarläger till livräddningskurser och kappseglingar, så har ju medlemmarna i Norrtälje Segelsällskap, om några, verkligen bidragit till att hålla båtlivet inom kommunen levande.

Därtill ska även läggas en snart hundraårig berättelse som är intimt förknippad med Norrtäljes historia som skärgårdsstad. Dessutom är det ju också högst troligt att de som så småningom kommer att bosätta sig i detta vårt nya ”vardagsrum” även kommer att ha ett intresse av båt och skärgård.

Viktigast av allt är dock miljöaspekten. Som läget är nu står båtklubben inom en snar framtid utan vinteruppläggningsplats. Utan uppläggningsplats är det ett troligt scenario att båt-ägarna försöker hitta vinterförvaring på privat mark runtomkring i kommunen. Detta skulle i sådana fall innebära att miljöpåverkan av mark och miljö skulle komma att belasta ett mycket större område än vad som vore fallet om uppläggningen var koncentrerad till en enda plats.

En gemensam uppläggningsplats är i detta perspektiv det mest miljövänliga alternativet eftersom det även skulle underlätta mer långsiktiga investeringar i form av miljövänliga båttvättar etcetera. Lägg därtill till en massa transporter av lastbilar och båtvagnar såväl vår som höst.

Våra politiska partier vill gärna ge sken av att de har en långsiktig politik för att värna om miljön. Det är lätt att säga, men det är när intressen krockar med varandra som det verkligen visar sig vilka partier som kan leva upp till en genomtänkt miljöpolitik.

Kanske är det denna medvetenhet om frågans vidd som fått kommuner som Västerås och Gävle att hitta mer konstruktiva lösningar på liknande problem.

Att denna fråga slutligen hittar en lösning som kan glädja alla parter är något jag verkligen önskar staden som för mig är själva hjärtat i Roslagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel