Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hitta en lokal där de kan värma sig

I Norrtelje Tidning den 11 december riktade Michael Blum, Gun Svensson och Micke Grann tre frågor till samtliga partiers gruppledare. Frågan gällde de EU-migranter, som tigger på Norrtäljes gator.

Annons

För några dagar sedan besökte Rumäniens socialminister Rovana Plumb Sverige och träffade då S-ministrarna Annika Strandhäll och Åsa Regnér för att diskutera tiggarnas situation. Rumänien har fått hård kritik av övriga EU-länder för att man bara använt en bråkdel av unionens sociala fonder. Andelen har ökat de senaste åren och uppgick förra året till 52 procent. Enligt Rovana Plumb har Rumäniens regering nyligen inlett flera program riktade mot landets fattigaste invånare, däribland en strategi för ”social inkludering” av romer.

Vänsterpartiets inställning är att det behövs en aktiv politik för att förbättra situationen i Rumänien och att Sverige genom EU ska bidra till detta. Vi har samtidigt ett ansvar att se till de människor som vistas i Sverige kan göra det under värdiga former.

På EU-nivå vill Vänsterpartiet att EU:s strukturfonder ska användas till att förbättra situationen för socialt utsatta medborgare. Viktigt är att de som berörs får inflytande över hur pengarna används. Vidare kan Vänsterpartiet tänka sig sanktioner på EU-nivå om ett medlemsland inte respekterar mänskliga rättigheter och ger skydd till minoriteter. Dessa sanktioner behöver inte vara ekonomiska utan kan röra sig om att stänga ute länder från samtal och förhandlingar.

I Sverige är det på kommunnivå som de största insatserna behöver göras. Vänsterpartiet har i sin vårbudgetmotion öronmärkt pengar – 210 miljoner – för att stödja kommunerna i deras arbete med att hjälpa de romer som kommer hit. Det kan handla om att förbättra deras boendesituation, om att erbjuda skola och förskola till barnen, om att öppna upp center där den som behöver kan få råd och stöd. När det gäller sjukvård är vår utgångspunkt att vård ska ges efter behov och att staten står för den kostnaden.

I Norrtälje är det många som engagerar sig i EU-migranternas situation. Vi ser det som angeläget att kommunen snabbt ordnar fram en lokal centralt i Norrtälje, där det finns möjlighet att värma sig, laga mat, duscha och tvätta kläder. En sådan lokal skulle kunna utgöra bas för olika frivilligorganisationers hjälparbete. Den skulle också, genom en mer jämlik samtalssituation, underlätta möten mellan EU-migranterna och Norrtäljeborna – möten som kan betyda mycket för båda parter. Viktigt är då att det några timmar i veckan finns tillgång till tolk på de språk som är aktuella.

En på dagtid tillgänglig lokal innebär förstås ingen långsiktig lösning på EU-migranternas situation, men man ska inte underskatta betydelsen av att engagerade Norrtäljebor och romer från södra Europa under anständiga former får möjlighet att samtala med varandra om sina respektive erfarenheter. Kanske några romer återvänder till sitt hemland med stärkt självkänsla och med mer kunskap om sina demokratiska rättigheter. Tillsammans kan de då ställa krav på att få sin rättmätiga del av de sociala fonder, som deras hemland har tillgång till genom EU.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel