Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hit reste vi 2013

Turkiska Antalya, det är svenskarnas populäraste resmål under
2013. Men storstäder som Paris och London har ökat mest och lusten
att upptäcka nya platser växer.

Spanien och Turkiet har i flera år varit favoritländer när svenskarna vill ha sol och bad. Under 2013 hamnar den turkiska rivierans huvudstad Antalya i toppen med minsta möjliga marginal före spanska Gran Canaria. Det visar resebyrån Tickets bokningsstatistik för 2013. Samtidigt blir storstäderna allt mer populära, framför allt de europeiska: London ökade med 57 procent och Paris med hela 64 procent i år.

- Det stora dragplåstret i Paris har varit Zlatan. Under året har många svenskar velat se honom spela på Parc des Princes. I London har Harry Potter-museet varit en lockande attraktion samt att det brittiska pundet periodvis har legat under tio kronor, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.

Upptäckarlust

Helt traditionella är inte heller svenskarna, det finns en lust att upptäcka nya resmål. Destinationer i Karibien och Mexiko ökar starkt, och resmål som Burma och Marocko har lagts till på charterkartan.

-Många har varit i Thailand tre, fyra gånger. Det har också kommit fler resmål hos charterarrangörerna, samtidigt som svenskarna blivit mer resvana, förklarar Maria Gertell den nya trenden, förklarar Maria Gertell.

Fakta/Resor 2013

+Här är de tio populäraste resmålen 2013, enligt Ticket.Siffrorna i parentes avser förra årets placering:

1. Antalya, Turkiet (1)

2. Gran Canaria, Spanien (2)

3. London, Storbritannien (4)

4. Palma de Mallorca, Spanien (3)

5. Bangkok, Thailand (7)

6. Paris, Frankrike (ny)

7. Teneriffa, Spanien (6)

8. New York, USA (5)

9. Barcelona, Spanien (ny)

10. Kreta, Grekland (8)

Källa: Ticket

+Enligt statistik från Resia är Spanien det land vi rest mest till.Efter Gran Canaria och Teneriffa kommer Turkiet, följt av Thailand.Destinationer som ökat mycket är Dubai, Mexiko, London ochKroatien.

(TT)