Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hillevi Wahl aktuell med två böcker

En ny barnbok om Elliot. En ny bok om livsval. Hillevi Wahl är dubbelt aktuell i vår. Nu funderar hon på att skriva deckare i Väddömiljö.

Annons

Längtan. Att sakna och söka. Och våga tro att det går att nå det önskade målet.

Längtan löper som en sammanhängande tråd genom Hillevi Wahls skrivande. Både i barnböckerna om Elliot på Väddö och den nya boken Våga, som handlar om nya vägar i livet.

– Jag tror att man ska vårda sin längtan, den kan vara en superkraft som för en åt rätt håll, säger hon.

Hillevi Wahl är författare, krönikör och föreläsare. Hon har skrivit om sin egen väg från uppväxten i en missbrukarfamilj och svåra ätstörningar till ett harmoniskt vuxenliv med jobb, familj och sommarställe på Väddö. Det är där barnböckerna om Elliot utspelar sig. I den första, som kom för ett par år sedan, längtade Elliot efter den farfar han aldrig träffat.

I nya Elliot och den mystiska lappen går Elliot på loppis och hittar ett hemlighetsfullt meddelande. På något sätt hör det ihop med hans längtan efter en hund. Berättelserna bygger på Hillevi Wahls egen son Elliot, som hunnit bli elva år.

– Han har nästan vuxit ur den här berättelsen, nu är det lillbrorsan som får påminna om hur barn tänker. Barn i den åldern, sex-åtta år, säger så otroligt kloka saker, de sätter ord på livet på ett sätt som vi vuxna har glömt bort.

Hon trivs på Väddö, där familjen har hittat sitt andningshål.

– Vi är där så mycket vi kan. Jag blir så lugn där ute, på vägen dit åker axlarna ner, jag känner att jag kan andas.

Det är också i fritidshuset hon skrivit den nya boken Våga, som är en sorts sammanfattning av de föreläsningar hon håller. Där har hon valt orientering som en bild av att förändra sitt liv. Det handlar om att känna till sin karta, ta ut en kompassriktning och göra rätt val i terrängen.

– Det jag vill säga är att man ska vara stolt över sin egen karta, de erfarenheter man har gjort, även om det är svåra saker.

Hon talar också om att hitta egna mål. Och att få höra ihop med andra.

– Vi är flockdjur. Vi behöver känna att vi gör gott för andra.

Hon har gett boken titeln Våga, som en uppmaning till både sig själv och andra.

– Jag är egentligen ganska rädd, men för nyfiken för att låta rädslan hejda mig.

– Vi måste våga misslyckas och våga be om hjälp. Vi har ju bara det här livet.

Nu funderar hon på att ta klivet över till deckargenren.

– Jag skulle vilja skriva en kriminalroman om Väddö, lite Morden i Midsomer.

Spårhunden får troligen låna drag av henne själv.

– Det får nog bli en del av mig, en grinig kvinna på landet.