Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligt hygge blir vackrare skog

EU-pengar gynnar Långgarns lövträd.

För en tid sedan upptäckte Ann Josefsson i Långgarn, att det sprang karlar på hennes tomt. Ann blev orolig. Men när det dök upp skogsmaskiner också, klarnade det hela. Kommunen skulle avverka. Men hade ingenting sagt.

När Anns make Eilert botaniserat en del på kommunens hemsida, visade det sig att man skulle återskapa ädellövskogen och ta bort alla barrträd.

När en stor rishög växte upp intill makarna Josefssons staket, blev Eilert arg. Ett stort ingrepp och ingenting fick man som granne veta. Karl-Arne Rosling är verksam inom Naturskyddsföreningen och reagerade även han. Enligt kommunens hemsida, skulle Naturskyddsföreningen vara informerad.

– Det var vi inte, säger Karl-Arne Rosling. Det är viktigt för fåglarna att inte allt barr tas bort.

Karl-Arne fick till stånd ett möte där han fick framföra sina synpunkter till kommunekologen, entreprenören Skogssällskapet och tillsynsmyndigheten Skogsstyrelsen. I och med det gav Skogsstyrelsen exempel på hur föryngringen skulle gå till. Slutresultatet blev en genomsiktlig skog där lövträden får större chans att överleva på barrskogens bekostnad.

– Vi trodde nog att alla berörda hade informerats, beklagar Sara Johansson på kommunen.