Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellre föda i Norrtälje än i Västerås eller Nyköping

Jag måste få börja med att tacka för stöd och inspel i frågan om förlossningsavdelning på Norrtälje sjukhus, senast från Landsbygdspartiet oberoende i Norrtelje Tidning 11 januari. Det har kommit reaktioner i brev och mejl, men även insändare från (blivande) föräldrar som faktiskt varit tvungna att föda i bilen! (NT 10 oktober), så ämnet är viktigt och engagerar många.

Sommaren 2017 fick vi åter igen rapporter från både personal och blivande föräldrar om ett mycket ansträngt läge inom förlossningsvården. Landstinget sköt till mer pengar till per förlossning, men det verkade inte räcka som lösning.

Antalet platser på förlossningsenheterna i hela Stockholms län kommer att behöva öka, men jag tror inte att lösningen är att bara öka på de redan stora enheter som finns nu. Till exempel har Danderyds sjukhus tillsammans med BB Stockholm redan nu 10 000 förlossningar årligen! Stängda platser på grund av personalbrist är tyvärr också vanligt förekommande på många av de befintliga avdelningarna.

En ny förlossningsavdelning i Norrtälje som drivs i nära samverkan med Danderyds sjukhus är en möjlig lösning, som skulle kunna underlätta personalförsörjning men även se till att personalen får rätt kompetensutveckling.

Det gamla motargumentet att "antalet egna förlossningar blir för få" håller inte längre. Jag är övertygad om att en del föräldrar i Nordostsektorn aktivt kommer att välja Norrtäljes förlossningsavdelning istället för att riskera att få åka till Västerås eller Nyköping.

För Norrtälje sjukhus skulle en förlossningsavdelning bidra till att stärka sjukhuset som helhet, med fler specialister och kompetenser i tjänst på olika tider på dygnet.

Rent fysiskt kan också sjukhuset behöva byggas ut med kanske två avdelningar till, inte bara på grund av en tillkommande förlossningsavdelning, utan även för att befolkningen ökar framöver.

Jag tänker inte ge mig in i debatten med bland annat Magnus Malmsten (LPo) om landstingens vara eller inte, men jag är övertygad om en av lösningarna för en ännu bättre vård är att samverka mellan kommun och landsting som i ”Norrtäljemodellen”. Det minskar byråkratin och gör att risken att ”falla mellan stolarna” för de som behöver sjukvård minimeras.

Jag själv kommer fortsatt kämpa för en framtida förlossningsavdelning i Norrtälje!

Patrik Dahl (C), landstingskandidat och kommunpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel