Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellenberg svarar på kritiken: "Jag har inte stött på att någon skulle vara rädd för mig"

Kommundirektör Ulla-Marie Hellenberg medger att hon är noggrann med resultat och måluppfyllelse, och hon förstår att kommunens nya organisation kan uppfattas som toppstyre. Men i grunden handlar det om att öka delaktigheten, säger hon.

Annons

Ulla-Marie Hellenberg känner inte igen att hon skulle sprida tystnad och rädsla i kommunhuset.

– Jag har inte stött på att någon skulle vara rädd för mig,och det finns ingen som helst anledning att någon skulle vara det. Jag har inte heller fått några sådana signaler från facket eller ledningsgruppen, säger Ulla-Marie Hellenberg.

Däremot finns det ju bevisligen chefer som har sagt upp sig därför att de inte känner sig delaktiga, och menar att de inte kan arbeta självständigt.

– Det är deras upplevelse, och jag kan inte säga att någons egen upplevelse är fel. Men vårt förhållningssätt och arbetssättet bygger på delaktighet och vår gemensamma värdegrund, det är själva grunden. Om man inte känner sig bekväma med hur vi jobbar med denna ledningsfilosofi, så är det klokt att ta ansvar för det, säger Ulla-Marie Hellenberg.

Hon talar gärna om hur kommunens organisation ska bli tydligare, mindre hierarkisk, och mer inriktad på sina invånare.

– Det handlar om en förskjutning till att ta till vara på medarbetarnas potential och förmåga i vårt utvecklingsarbetet. Att jag jobbar med att implementera den här värdegrunden, som är demokratiskt beslutad av kommunstyrelsen, kanske kan uppfattas som toppstyrt, säger Ulla-Marie Hellenberg.

Att hon kan vara en krävande chef medger hon också.

– Jag är noggrann med att vi genomför politiskt fattade beslut, så uppföljning av resultat och måluppfyllelse är viktigt. Jag är till för de förtroendevalda, kommuninvånarna samt chef och ledare i förvaltningen. Om man uppfattar detta som toppstyrning så kan det bero på att man kanske inte har arbetat med den samlade bilden så tydligt tidigare, säger Ulla-Marie Hellenberg.

Arbetsmiljön i kommunhuset beskriver hon som god.

– Min dörr är alltid öppen. Det är bara att fråga "Hallå, Ulla-Marie hur har du tänkt nu?". Det är den kulturen jag vill skapa. Öppenhet och transperens skapar förutsättningar för en kultur där kritik blir en möjlighet till förbättring. Under alla mina år som chef och ledare har det varit min ledstjärna och så även här i Norrtälje kommun, säger Ulla-Marie Hellenberg.

Annons