Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helikopterpiloten söker resning i HD

Alexander Eriksson, som numera avtjänar sitt fängelsestraff i Norrtälje för delaktighet i helikopterrånet 2009, begär resning i Högsta domstolen.

Han menar att det finns nya bevis och vittnesmål som klart visar hans oskuld.

I en intervju med Norrtelje Tidning i december berättade Alexander Eriksson, dömd som en av huvudpersonerna i helikopterrånet år 2009, att han jobbade på en resningsansökan tillsammans med sin advokat Ragnar von Beetzen.

Nu är resningsansökan klar och på onsdagen lämnades den in till Högsta domstolen (HD).

Alexander Eriksson yrkar på att han ska frias helt eller i vart fall få en ny prövning i hovrätten.

– Alibidelen är den klart starkaste biten i detta, säger Ragnar von Beetzen.

Enligt Eriksson och von Betzeen kan flera vittnen intyga att helikoptern efter rånet inte dumpades i en skogsdunge i Arninge vid 06.15, som åklagaren har gjort gällande. I stället ska den ha dumpats vid 07-tiden.

Det skulle innebära att Alexander Eriksson har alibi för flygningen då han vid 06.50 filmades av en övervakningskamera på Mc Donalds i Hägernäs, Täby.

– Nu behöver jag inte längre säga att jag är oskyldig. Nu får bevisen tala för sig själva, säger Alexander Eriksson.

De flesta av vittnesmålen inkom till polisen redan samma dag som rånet begicks men redovisades aldrig i förundersökningen som blev offentlig i juli 2010.

– Det fanns även en del som var hemligstämplad där det krävdes ett åklagarbeslut för att vi skulle få ta del av materialet, säger Ragnar von Beetzen missnöjt.

– Det tycker jag inte är bra. Det borde ha redovisats i förundersökningen från början. Polisen har utgått ifrån att rånet gick till på ett visst sätt och tog sedan inte fram saker som kunde tyda på att det kunde ha gått till på något annat sätt, säger Ragnar von Beetzen.

Roberth Nordh, före detta domare och docent i processrätt, har analyserat både bevisningen som legat till grund för de tidigare domarna och den nya bevisningen.

Han konstaterar i ett utlåtande som bifogats till resningsansökan att den nya fakta och de nya bevis som nu presenteras talar emot Alexander Eriksson som gärningsman.

”Det måste anses sannolikt att en domstolsprövning på bevisunderlaget i dess nuvarande skick inte skulle leda till en fällande dom” skriver Nordh.

– Att Roberth Nordh också har åsikten att det bör bli resning och att det inte bör bli en fällande dom väger tungt. Jag tycker att vi har bevisat att han är oskyldig, säger Ragnar von Beetzen.

Du har bara 1,5 år kvar i fängelse. Varför fortsätter du envisas med detta?

– Därför att jag inte har gjort det här rånet. Det är inte svårare än så, säger Alexander Eriksson.