Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helikopterpiloten: ”Jag står för allt”

Det är mycket nu för råndömde Alexander Eriksson. Den nya boken, en inlämnad resningsansökan och långt framskridna planer på en tv-serie om kriminella.

Annons

Alexander Eriksson har kategoriskt nekat till inblandning i helikopterrånet. Ändå är han dömd i två instanser och avtjänar i dag sitt åttaåriga fängelsestraff på Norrtäljeanstalten. När Håkan Lahger frågade om han kunde tänka sig att ställa upp i boken tänkte han först säga nej.

– Jag är inte intresserad av att vara med i media över huvud taget, annat än bakom kameran. Men så tänkte jag att det är bättre att vara öppen med allt som har varit i mitt liv. Det är inte heller fel att visa vad droger kan ställa till med, att vara ärlig med det och få ett avslut, säger han i dag, fyra år efter helikopterrånet.

Han hävdar att han inte alls deltog i vare sig helikopterstölden i Görla eller värddepårånet i Västberga, utan tog ett återfall i sitt gamla drogmissbruk, natten mot den 23 september 2009. Det är inget han är stolt över, men han säger att det är sanningen.

– I boken har jag varit öppen med mitt missbruk och allt annat i livet. Jag tror och hoppas att de som läser boken förstår att jag inte är kriminell och att de i slutänden kommer fram till att jag är en okej person, säger Alexander Eriksson som tycker att Håkan Lahger har gjort ett bra jobb.

– Jag har fått ett par utkast här och där för att kunna justera i texten så jag kan stå för allt jag säger, och det tycker jag att jag kan göra nu.

Samtidigt har det varit jobbigt att läsa intervjuerna med hans nära och kära.

– Jag har haft väldig dubbla känslor inför det. Jag har många gånger tvivlat på om det var rätt beslut att säga ja till boken. Men jag känner att det finns ingen annan väg än att vara rak och öppen.

Som NT berättade redan i våras har Eriksson lämnat in en resningsansökan till Högsta domstolen. Han har, med hjälp av sin advokat, tagit fram flera vittnen och tekniska data som han menar kan fria honom.

Men tiden går och i dag handlar resningsansökan inte längre om att komma snabbt ut ur fängelset.

Skulle han få en ny rättegång skulle han sannolikt redan vara fri innan en sådan drog i gång. Högsta domstolen har ännu inte tagit ställning i frågan.

– I dag handlar det bara om att rätt ska vara rätt, och det är det inte nu, säger Alexander Eriksson som räknar med att få lämna anstalten i januari 2015.

Även om han beskriver det som oändligt långsamt att sitta i fängelse håller han sig sysselsatt. Han pluggar ekonomi på högskolan och har bara ett par veckor kvar på anstaltens plattsättarutbildning. Men det är till medievärlden han helst vill återvända efter avtjänat straff.

Eriksson jobbade tidigare som bildproducent på tv och har regisserat inspelningarna av stora evenemang som Idol och Nobelmiddagen. Nu har han, tillsammans med en medintagen, långt framskridna planer på en tv-serie utifrån det han kallar ”Det kriminella perspektivet”.

– Vi vill vända på myntet med polisen och kriminella. Vi vill visa att allt inte är så svart eller vitt som många tror, säger han.

Inspelningarna av serien beräknas börja i mars 2015.