Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helikopterpiloten: "Jag är ledsen, besviken och arg."

Alexander Eriksson får inte resning i HD utan blir kvar i fängelse till januari 2015. Nu kommenterar han beslutet.

Alexander Eriksson som avtjänar ett åttaårigt straff på Norrtäljeanstalten, dömd för att ha kört helikoptern vid helikopterrånet i Västberga år 2009 nekas resning i Högsta domstolen (HD). Eriksson, som hävdar att han är oskyldigt dömt, hade med hjälp av sin advokat hittat ett flertal vittnen som han menade kunde bevisa att han inte flugit helikoptern under rånet.

Vittnena ska ha sett en helikopter i luften vid en tidpunkt på morgonen där Eriksson filmades av en övervakningskamera på Mc Donalds vid E18 i Täby.

Beslutet meddelades på onsdagen utan någon bifogad motivering.

– Vi har gått igenom allt material som har åberopats och har kommit fram till att det inte finns tillräckliga skäl för resning. Vi motiverar inte beslutet mer än så, säger Jenny Hjukström som föredragit ärendet för fem justitieråd i HD.

- Jag är ledsen, besviken och arg. Men jag är inte nedslagen, säger Alexander Eriksson till Norrtelje Tidning.

- Min advokat har bevisat att jag inte är piloten. Han har bevisat att jag inte stulit helikoptern. HD väljer nu att inte ens redogöra för sitt beslut. Märkligt och konstigt är den känsla jag bär på nu, säger han.

Erikssons advokat Ragnar von Beetzen tycker också att HD:s beslut är både tråkigt och mycket märkligt.

– Man har bara viftat bort detta med en substanslös motivering. Jag var övertygad om att de i varje fall skulle kommunicera ärendet med riksåklagaren, säger Ragnar von Beetzen som undrar om HD verkligen har satt sig in i det nya, omfattande bevismaterialet.

– Alla som läser resningsansökan ser att Alexander inte kan ha flugit helikoptern. Det finns så mycket substans i den nya bevisningen. Hade de verkligen trängt in i ärendet ordentligt, borde de också kunna komma med en bättre motivering till beslutet, säger von Beetzen.

HD:s avslag innebär att Eriksson nu blir kvar i fängelse till den 29 januari 2015.

- Med facit i hand så borde jag kanske ha agerat annorlunda när jag blev misstänkt, men min tro på systemet var för stark. Tron på mina rättigheter som medborgare var för stark. Nu vet jag bättre, säger Alexander Eriksson.