Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havsörnarna blir fler och fler

Havsörnsinventeraren Johan Westerlund har kollat in havsörnsstammen i Norrtälje kommun. Han är positiv till artens utveckling. – Vi känner till cirka 30 par men det finns ett mörkertal.

Under våren har flera personer inventerat havsörnsstammen på flera olika platser i landet. Johan Westerlund från Spillersboda har inventerat arten i Roslagen.

– Det går bra för havsörnen nu. I år ser det bättre ut för den i de norra delarna av kommunen när det gäller häckning, säger Johan Westerlund.

Han har ringmärkt ett 30-tal par i Roslagen under våren.

– Vi känner till 40-50 par, men då vet vi inte om alla. Det finns ett stort mörkertal.

Under de senaste 20 åren har stammen återhämtat sig kraftigt i landet. Från att ha varit ett 70-tal, tror forskarna nu att det finns cirka 700 par.

– Stammen har ökat väldigt mycket på senare år. Det är jämnt fördelat i hela kommunen

Han tror dock inte att ökningen kommer att fortsätta i samma omfattning.

– Många par har numera bara en unge. Det beror på att det finns inte tillräckligt mycket mat till dem för att sjöfågeln minskat, samt all skogsavverkning. Örnarna vill ha lugna områden och stora boträd, något som det inte finns så mycket av.

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Havsörn är den största rovfågeln i Nordeuropa. Den har ett vingspann på ca 2,5 meter, en längd på 1 meter och en vikt på 4–7 kg.

Havsörnen häckar främst utmed Östersjökusten, vid syd- och mellansvenska sjöar och i Lappland.

Örnens bo är mycket stort och tungt. Ett bo kan väga cirka 500 kg.

Den är Upplands landskapsfågel och landskapsdjur.