Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havsmätning kan påverka fartygsrutterna

Östersjön mäts just nu på djupet, bland annat delar av Roslagens skärgård. Mätningarna är till för att få till bättre kollektivtrafikleder och framtidens fartygsleder.

Fram till 2018 kommer stora delar av Östersjön djupmätas. På många ställen är djupet inte mätt sedan 1800-talet, och då med handlod. I Stockholms län finns projektet Adapt som är till för att gagna skärgårdstrafiken. Djupmätningarna är till för att få bra kollektivtrafikleder, som bland annat trafikeras av Waxholmsbolaget.

I Roslagen mäts djupen kring Lidö, Tjockö, Tyvö, vid Räfsnäs, söder om Arholma och mellan Arholma och Björkö.

I ett annat projekt, Famos, ska Sverige och sex andra Östersjöländer sjömäta 100 000 kilometer av Östersjön. Syftet med projektet är att få mer miljövänlig sjöfart. Fartygen som trafikerar på Östersjön, ett av världens mest trafikerade hav, blir bara större och större. Nu vill man mäta de stora havsdjupen, vilket kan förändra rutterna för fartygen.

Utifrån djupdata finns det stora fördelar med att planera rutterna, både ekonomiskt och miljömässigt.

Får mätningen betydelse för Furusundsleden?

– Nej, det tror jag inte. Det är en så pass viktig passage, och där den går inomskärs är det redan mätt. Jag tror inte den kommer beröras, säger projektledaren Benjamin Hell.

Projektet leds av Sjöfartsverket som samarbetar med SMHI och Lantmäteriet.

Djuphavsmätning i Stockholms län

Furusundsleden har blivit mätt och kommer troligen inte påverkas av den sjömätning av Östersjön som pågår nu.

I projektet Adapt mäter man nu i Stockholms skärgård, bland annat vid Lidö, Tjockö, Tyvö och Räfsnäs.

Mätningar ska ske även söder om Arholma, och mellan Arholma och Björkö.

Syftet med dessa mätningar är att få fram djuphavsdata, för att utröna de bästa och miljövänligaste sätten att bedriva kollektivtrafik till sjöss.