Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häveröfotografen Staffan Holmberg fångade vita älgen på bild: "Häftig upplevelse"

En sällsynt älg har blivit viral efter att den fångats på film i de värmländska skogarna. En av dem som lyckats fota älgen är fotografen Staffan Holmberg från Herräng.

Annons

Den vita älgen har uppehållit sig i de värmländska skogarna i cirka åtta år.

Det var i slutet av förra veckan som Staffan Holmberg packade husbilen och gav sig av till Värmland för att leta efter den sällsynta vita älgen.

– Det finns flera duktiga fotografer som har följt honom under en längre tid, det har varit lite av en dröm att få vara med och uppleva det. Nu under semestern så tänkte jag att jag gör ett försök, jag visste ungefär var den befann sig, säger han.

Staffan Homberg berättar att han dock var inställd på att det skulle bli en utmaning.

– Att lyckas fotografera en vit älg är rätt så ovanligt. Jag visste inte så mycket om den förutom att den existerade och att den var lite halvtam. Min fru tyckte att jag var tokig som åkte 60 mil enkel resa för att kanske få en bild på älgen, berättar han.

Väl på plats konstaterade Staffan Holmberg att han hade både tur och tajming. Han träffade en person som följt älgen en del som gav honom information och tips om hur han skulle gå till väga för att få syn på älgen.

– Jag hade en ruskig tur, det tog endast några timmar att lokalisera älgen.

Hur gick det till när du fotograferade älgen?

– När jag i httade den på fredagseftermiddagen var det rätt mörkt. Jag satt på behörigt avstånd och bara njöt, det var en häftig upplevelse.

Fotografen Staffan Holmberg är boende i Herräng.

– Bilden är en underexponering, det var mörk bakgrund så jag drog ner exponeringen lite då blev resultatet så här. Det är väldigt tacksamt med den vita älgen och den svarta bakgrunden.

I veckan har det sällsynta djuret fått stor uppmärksamhet, även i internationell press, efter att kommunalrådet Hans Nilsson i Eda fångat älgen på film, som sedan fått spridning i sociala medier.

Uppmärksamheten har gjort att lokalbefolkningen reagerat mot alla turister som kommer dit för att få sig en glimt av älgen. Staffan Holmberg tycker också att filmen gett en sur eftersmak.

– Jag och andra fotografer som följt honom sitter långt ifrån med ett stort objektiv, för att skydda honom. Efter filmen som blev viral springer folk runt och jagar honom med mobilkameror. Jag hoppas att folk låter älgen vara ifred och njuter av de bilder som finns på nätet nu, säger han.

Vit älg i Gunnarskog i Värmland. De vita älgarna är inte albinistiska utan har en genetisk variation som kallas leucism. Det tros finnas cirka 50 st i Värmland.

Fakta: Vita älgar

De vita älgarna har dokumenterats i Värmland i många år. De är inte albinistiska utan har en genetisk variation som kallas leucism. Leucism är ett medfött tillstånd hos djuren vilket resulterar i reducerat pigment.

Annons