Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hävdar att Norrtäljeanstalten nekat sjukvård

Fånge JO-anmäler Norrtäljeanstalten.

I mars fick en 24-årig fånge hjärtklappning och yrsel på grund av sin adhd-medicin. Efter samtal med sjukvårdsupplysningen kontrollerade anstalten bara fångens blodtryck som var högre än normalt men inte farligt.

Fången ville åka akut till sjukhuset eftersom besvären fortsatte. Efter sex timmars diskussion fick han själv ta kontakt med sjukvårdsupplysningen som då sa att läget var akut.

Färden gick då till Norrtälje sjukhus där en läkare bara kollade blodtrycket igen. Dagen efter drog anstaltens psykiater in fångens adhd-medicin. 24-åringen hävdar att anstalten nekat honom sjukvård och därmed riskerat hans liv och hälsa.

Han lämnade därför in en anmälan till JO som krävt ett yttrande från Kriminalvården. I sitt svar till JO menar Kriminalvården att fången inte lämnade korrekt information till sjukvårdsupplysningen och att hans höga blodtryck kan ha berott på att han var upprörd och sprang runt i korridorerna.