Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hat och hot mot politiker ökar i sociala medier – nu ska SKL ta krafttag mot problemet

Hat och hot mot politiker har ökat i sociala medier, menar Sveriges kommuner och landsting (SKL), som nu ska ta krafttag för att stoppa trenden.

Annons

SKL ska jobba extra mycket ut mot kommunerna för att ta itu med det hat och hot som ökar mot politiker och tjänstemän. Bland annat genom att betona vikten av förebyggande arbete.

– Av de förtroendevalda som är aktiva på sociala medier säger 60 procent att de är utsatta för hot och hat på ett eller annat sätt, säger Lena Langlet som är samordningsansvarig för demokratifrågor på SKL, enligt P4 Stockholm.

En undersökning som SKL gjort visar att var femte säkerhetsansvarig i kommunerna upplever att hatet och hoten ökat.

– Sedan måste vi ju också se till att hoten och hatet anmäls, om det inte görs finns det risk att det blir en normförskjutning, där man dels tycker att lite får man tåla, men också att man censurerar sig själv så man inte så att man inte går in i frågor man vet kan innebära hat och hot, säger Lena Langlet.

Exemplevis kan trådar på sociala medier som börjar harmlöst, spåra ur och bli hatiska. Det menar Daniel Godman, som är chef för polisens demokrati och hatbrottsgrupp i Stockholm.

– Hat är ju inget brott i sig, utan en väldigt kraftig missnöjesyttring mot någonting, men vissa missnöjesyttringar kan få ringar på vattnet, en ganska harmlös åsikt kan eskalera, då kan själva nedslagsplatsen inte vara så grov, men den slutliga ringen kan tendera till det brottsliga, säger Daniel Godman, till SR.

Annons