Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tas beslut om miljarder

En budget på 2,6 miljarder kronor klubbades när politikerna i Norrtäljes fullmäktige under måndagen diskuterade kommunens ekonomi för de kommande två åren.

Kommunen har en robust ekonomi som kan klara stora påfrestningar i omvärlden. Det menade kommunalrådet Kjell Jansson (M) och gav en ljus bild av läget.

– Få kommuner i länet har en så stark ekonomi som Norrtälje, sade han och berättade att kommunens nämnder nästa år får 104 miljoner kronor mer att använda.

Oppositionsrådet Ulrika Falk (S) var däremot inte imponerad av tillståndet i kommunen. Hon förde fram kritik på en lång rad punkter och nämnde bland annat de dåliga skolresultaten, en låg befolkningstillväxt och kommande ökningar av vård- och omsorgsbehovet.

– Jag blir beklämd när Kjell Jansson är så nöjd, sade hon och undrade hur kommunen ska möta alla utmaningar.

En hel del av den allmänpolitiska debatten kom att handla om skolan.

Alla partier var ense om att något måste göras, men några slutgiltiga besked om lämpliga åtgärder lämnades inte.

Fortsätta utredningar väntar.

Barn- och skolnämndens andre vice ordförande Olle Jansson (S) hänvisade i alla fall till att 15 år av skolpolitik under moderat ledning lett till att elevernas meritvärden sjunkit.

– Svartmåla inte skolan. Norrtälje kommun lägger mest pengar i länet på skolan, Stockholms stad undantagen, blev Kjell Janssons uppmaning till Olle Jansson.

Sjukvårds- och omsorgsnämndens kostnader oroade också.

– Nämnden är underfinansierad. Hemtjänsten har inte fått någon uppräkning sedan 2010. Hur mår personalen, undrade Ulrika Falk.

Och Ingrid Landin (MP) önskade sig att hemtjänstens anställda ska slippa den minutövervakning av insatserna som gäller i dag.

Hans Andersson (FP), sjukvårds- och omsorgsnämndens vice ordförande, påpekade att Tiohundraprojektet lett till att resurserna används effektivt.

– Men nu börjar luften som funnits i systemet gå ur, sade han.

En ny genomgång av nämndens ekonomi ska göras tillsammans med tjänstemän från kommunstyrelsekontoret.

Ulla-Britt Pettersson (KD) passade i sin tur på att särskilt värna om mödravårdscentralen i Hallstavik.

– Det blir ingen besparing på sikt att lägga ner den, sade hon.

Klimatnämnden var också satt under lupp. Oppositionen vill inte ha nämnden kvar efter valet 2014.

– Vi vill utveckla klimatarbetet och integrera det i alla nämnders verksamhet, förklarade Ulrika Falk