Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tar Falk (S) över efter Jansson (M)

Artikel 213 av 214
Val 2014
Visa alla artiklar

Maktskiftet är genomfört. På måndagskvällen tog Ulrika Falk (S) över som kommunstyrelsens ordförande efter Kjell Jansson (M).

Kommunens nya ledning presenterades redan för en dryg vecka sedan. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet bildar ett minoritets- och samverkansstyre. Men det formella skiftet skedde på måndagens kommunfullmäktige när Norrtäljes högsta beslutande församling samlades för första gången efter valet.

De 61 politikerna, 37 beprövade namn och 24 helt nya, fick ägna större delen av kvällen åt valärenden. Det skedde under visst kaos, bland annat tekniskt strul, men i övrigt utan dramatik. Ulrika Falk valdes till kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

– Jag har fått ett stort förtroende och känner ödmjukhet inför uppdraget. Det har gått lång tid efter valet och jag är taggad att komma i gång, sa hon till NT.

Från talarstolen uttryckte hon också en önskan om att nå breda politiska lösningar.

– Vi är skyldiga kommuninvånarna att göra vårt bästa, sa Falk och möttes av applåder från församlingen och röda rosor från partiordföranden Olle Jansson.

Samtidigt passade hon på att tacka Kjell Jansson (M), avgående kommunalråd, för det jobb han lagt ner. Jansson fick både blomma och bok av Falk för lång och trogen tjänst, nio år och 70 dagar som kommunalråd.

– Det hade jag inte väntat mig. Det var en fin gest, sa Kjell Jansson som medgav att det kändes ovant att inta rollen som oppositionsråd.

– Klart att jag hellre hade suttit kvar som kommunalråd. Men demokratin har sin gång och jag önskar Ulrika Falk lycka till, sa Jansson och fick applåder även han.

Maktskiftet innebär slutet på 16 år av borgerligt styre i kommunen. Det är historiskt på flera sätt, vilket också märktes på det stora intresset. Antalet åhörare i Sportcentrum i Norrtälje var ovanligt många.

Med Ulrika Falk får storkommunen Norrtälje, bildad 1971, en kvinna som kommunalråd för första gången. Hon är inte ensam. Även Berit Jansson (C) och Ingrid Landin (MP) valdes till kommunalråd på mötet. Dessutom är det första gången som Norrtälje leds av en blocköverskridande koalition.

Veteranen Ragnar Bergsten (S), ledamot i fullmäktige sedan slutet av 70-talet, konstaterar att Norrtälje står inför något nytt och spännande.

– Det gäller att hitta nya vägar. Det är bra att det finns partier med olika uppfattningar men i frågor som jobb, sjukvård, skola och utveckling tror jag att vi måste hjälpas åt och göra kompromisser, sa Bergsten.

Fullmäktige valde även kommunstyrelse, kommunens ”regering” med 15 ledamöter, och presidium i kommunfullmäktige. Ny ordförande i fullmäktige blir Sune Alm (S).

Kommunens nya ledning

Kommunalråd: Ulrika Falk (S), Berit Jansson (C), Ingrid Landin (MP).

Oppositionsråd: Kjell Jansson (M).

Kommunstyrelsen: Ulrika Falk (S), Olle Jansson (S), Hanna Stymne Bratt (S), Margareta Lundgren (S), Aleksandar Srndovic (S), Berit Jansson (C), Anders Olander (C), Ingrid Landin (MP), Kjell Jansson (M), Bino Drummond (M), Mats Hultin (M), Lotta Lindblad Söderman (M), Karin Karlsbro (FP), Catarina Wahlgren (V), Mikael Strandman (SD).

Kommunstyrelsens presidium: Ulrika Falk (S) ordförande, Berit Jansson (C) förste vice ordförande, Kjell Jansson (M) andre vice ordförande.

Kommunfullmäktiges presidium: Sune Alm (S) ordförande, Nils Matsson (M) förste vice ordförande, Karin Broström (C) andre vice ordförande.