Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tänds OS-elden

Den 7 februari börjar vinter-OS i Sotji men under onsdagen tjuvstartade Svanbergaskolan.

Annons

 – Det olympiska mottot säger citius, altius, fortius vilket betyder snabbare, högre och starkare. Men att göra sitt bästa, det är en seger i sig.

Så inleder idrottslärare Jan-Olof Andersson, 48, Svanbergaskolans OS-vecka som gick av stapeln under onsdagen. I tisdags fick eleverna på skolan träffa OS-landslaget i hockey. Under onsdagen höll de sitt egna olympiska spel där mellanstadieeleverna tävlade i längdskideåkning.

Elias Goncalves, 11 år, går i årskurs fyra och har till uppgift att pricka av alla på listan som ska delta i dagens tävling.

– Det är lite nervöst, tänk om man behöver gå på toaletten under cermonin, säger han.

Jonathan Jonsson, 12 år, går i femman och ska vara med i dagens tävling men han är inte alls nervös.

– Jag kommer att vinna, nej men jag kommer i alla fall inte att ramla, säger han.

Fem minuter innan OS-facklan ska tändas har klasserna i årskurs 4-6 radat upp sig i lag längs den cirkelformade innergården på skolan. Stämningen är förväntansfull och eleverna sjunger hejarramsor samtidigt som pompös musik strömmar ur skolans högtalare.

Klockan tolv inviger mellanstadielärarna cermonin genom att springa varsitt varv runt skolgården med OS-facklan, som slutligen tänds av arbetslagsledaren Natalie Wiklund 40 år. Därefter beger sig klasserna i gemensam färd mot skidbacken där tävlingen avslutas med blåbärssoppa.