Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här startar valrörelsen i Norrtälje

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Valstugor poppar upp och kommunen täcks av affischer. Nu drar valrörelsen i gång på allvar i Norrtälje.

Torsdagen den 14 augusti var första dagen som de lokala partierna hade tillstånd att sätta upp valstugor och plakat med politiska budskap. Socialdemokraterna var först ut. Direkt efter midnatt kom de första affischerna upp.

– Vi var 25 personer som träffades på Folkets hus klockan 23 på onsdagskvällen. Sedan åkte vi ut i grupper och häftade upp valaffischer i Norrtälje, Rimbo, Älmsta och Hallstavik, säger Lenneke Sundblom, en av partiets två valledare i Norrtälje.

Nu väntar fyra intensiva veckor fram till valet den 14 september. För Lenneke, femte namn på Socialdemokraternas lista inför kommunvalet, är rollen som valledare ny. Men hon har varit med om flera valrörelser tidigare.

– Det är kul och spännande. Sedan får vi se hur det går, säger hon.

Socialdemokraterna har skrotat den traditionella valstugan i år med undantag av en i Rimbo. I övrigt satsar partiet på tre tält och en rullande valcykel.

– Vi vill vara mobila och möta människor där de är. Vi hade ett tält uppe i samband med speedwaymatchen i Hallstavik i tisdags, säger Lenneke Sundblom.

Dörrknackning och samtal via sociala medier ingår i den nya strategin. S siktar på att möta 8 000 kommuninvånare på det sättet.

Majoriteten av partierna i kommunfullmäktige väljer dock den beprövade valstugan. De flesta räknar med att få stugorna på plats i helgen. I år får alla partier som vill plats på Stora torget i Norrtälje. För fyra år sedan blev Vänsterpartiet lite gramse när de som enda parti placerades på Lilla Torget.

– Då fick vi hjälp av Folkpartiet att flytta stugan till samma plats där de andra fanns. I år var vi ute i god tid för att försäkra oss om en placering på Stora torget. Det känns mycket roligare, säger Catarina Wahlgren, gruppledare för Vänsterpartiet i Norrtälje.

V slår upp dörren till sin stuga vid lunchtid på lördag. Men redan på torsdagen monterade Kristdemokraterna och Centerpartiet ihop sina valstugor på torget. Två nya partier som ställer upp i kommunvalet är Landsbygdspartiet och Roop, Roslagens oberoende parti. Ingen av dessa tänker krypa in i valstugor.

– Vi satsar på affischer och banderoller, säger både Roops Anders Fransson och Landsbygdspartiets Magnus Malmsten.

Moderaterna börjar affischera nästa vecka. Men startskottet för valkampanjen går i Societetsparken redan på söndag eftermiddag.

– Då har vi en lokal valupptakt med musikunderhållning, mat och valtal. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd är en av dem som kommer, säger Sören Forslund som jobbar på Moderaternas kansli.

Här kan du läsa samtliga intervjuer med toppkandidaterna inför valet till fullmäktige i Norrtälje.