Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska miljögifter undersökas

Föroreningar i marken i Norrtälje kommun utgör ett miljöhot. Nu ska länsstyrelsen utreda hur farliga de är.

Förstudier har redan slagit fast att det finns olika metaller i marken i Skebobruk och vid Edsbro masugn. Men myndigheterna vet inte om de gamla resterna kan ligga kvar eller om man måste sanera så att gifterna inte lakar ut. Länsstyrelsen har i flera år försökt få Norrtälje kommun att genomföra en huvudstudie för att kartlägga risker och lista förslag på åtgärder.

Nu har länsstyrelsen tröttnat och genomför en egen studie i höst. Birgitta Swahn på länsstyrelsens enhet för miljöplanering är kritisk till kommunens bristande intresse.

– Naturvårdsverket har avsatt pengar för projektet och vi har miljömål som ska uppfyllas, säger hon.

Kommunens engagemang är viktigt, anser Swahn.

– Föroreningarna har funnits i så många år att det inte går att slå fast vem som orsakat problemen. Finns ingen ansvarig hamnar det på kommunen.

Både Skebobruk och Edsbro masugn har den högsta riskklassen och står på länsstyrelsens lista över de tio mest angelägna åtgärdsobjekten i länet. Ytterligare ett område i Norrtälje kommun, Herräng, finns med på listan som uppdateras varje år.

Tommie Eriksson, biträdande kommundirektör på kommunen, välkomnar länsstyrelsens utredning men delar inte synen på vem som har ansvaret.

– Vi gjorde förstudier i de här områdena men det är inte självklart att vi ska fortsätta. Det finns statliga pengar och vi har varken uppdraget eller de resurserna, säger Eriksson.