Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här rivs det gamla stationshuset i Hallstavik

Slaget om den gamla järnvägstationsbyggnaden i Hallstavik är över.

Nu rivs den nästan 100 år gamla byggnaden som kom till när pappersbruket byggdes som i sin tur bana väg för orotens storhetstid och utveckling.

Flera röster har höjs i Hallstavik senaste tiden då det stått klart att stationshuset ska rivas. Man har velat bevara byggnaden som man anser har ett kulturhistoriskt värde då den byggdes under samhället starkaste utvecklingsperiod. Konstnären Dan Utterström har tyckt att kommunen ska bevara huset för att användas som vänthall och turistbyrå.

Herrängsbon Christer Jonsson skickade en skrivelse till flera myndigheter och kommunen i hopp om att få en reaktion för att bevara byggnaden. Jonsson menar att stationshuset är ett värdefullt inslag i samhällets historia. Stationshuset byggdes för att pappersbruket skulle kunna transportera varor på järnvägen men också för persontrafik som fungerade en bit in på 60 talet då tågtrafiken lades ner.

Men trots försök att rädda stationshuset har det inte funnits någon väg att rädda huset. Hallsta Pappersbruks plan för området har stått fast, marken ska användas för framtida verksamheter. Så i måndagseftermiddag satte grävskopan klorna i byggnaden och rivningen var ett faktum.