Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här rann orenat avlopp ut i månader

Orenat avloppsvatten rann under flera månader ut på två ställen i Norrtäljeviken. Detta utan att kommunens entreprenör Veolia vatten märkte det.

Annons

Den ena läckan uppstod i februari i fjol när en mindre pumpstation i Gransäter blivit utan ström då en kabel grävts av. Eftersom el saknades gick inte larmet till Veolia vatten.

Men företaget hade ändå kunnat upptäcka felet eftersom elavbrottet innebar att signaler försvann från en övervakningsbild i nätets styrsystem.

Enligt Veolia vattens incidentrapport släpptes 3 000 kubikmeter orenat avloppsvatten ut mellan 6 februari och 6 mars 2013. Föroreningarna i vattnet var enligt beräkningen 27 kilo fosfor och 285 kilo kväve samt 390 kilo organiskt material.

– Utsläppet motsvarar att en by med 50 personer inte skulle ha någon avloppsrening alls under ett år, säger Kerstin Rosén Nilsson, handläggare på länsstyrelsen.

Enligt henne är Veolia vattens uträkning eventuellt i överkant. Kerstin Rosén Nilsson tycker att det var tur i oturen att utsläppet inte skedde när det var badtemperatur i vattnet och risk för att utsläppet skulle orsaka algblomning.

– Men vi vill ju att kommunen ska åtgärda sitt system så att det inte kan hända i juli.

Länsstyrelsen har anmält händelsen till åklagare på Riksenheten för miljömål.

– Åklagaren får avgöra om hon vill väcka åtal. Rätten får i så fall bedöma hur oaktsam man måste vara för att det ska räknas som brottsligt, säger Kerstin Rosén Nilsson.

Kommunen kräver nu att Veolia vatten ser till att alla anläggningar får tillräcklig tillsyn för att undvika liknande händelser. I maj upptäcktes att avlopp från bostadsområdet Vigelsjö läckt ut i Norrtäljeån under två månader. Detta sedan NCC pålat genom en avloppsledning så att den krossades vid arbetena med ett brofundament till Västra vägen. Eftersom vattennivåerna var höga av vårfloden stod den brunn där avloppet började läcka ut under vatten. Därför upptäcktes inte läckan förrän den 3 maj.

Veolia vatten har ingen beräkning av hur mycket avlopp som rann ut i ån och vidare ut i viken, men de har begärt information från NCC om när avloppsledningen krossades.

Enligt Peter Leonardsson, projektledare på kommunens vatten- och avloppsavdelning, finns det inget tillgängligt larmsystem som kan upptäcka en läcka under vatten.

Länsstyrelsen granskar just nu miljörapporten för Lindholmens reningsverk för år 2013, där händelsen omnämns, för att se om kommunen gjort något fel.

Anmälning av miljöbrott

När kommunen eller dess entreprenör misstänks ha gjort fel är det länsstyrelsen som ska anmäla. Om det finns misstanke om att andra aktörer gjort fel ska kommunen anmäla misstanke om brott. Kommunen har tillsynen på all miljöfarlig verksamhet som inte är tillståndspliktig enligt miljöprövningsförordningen (26 kap. 3 § Miljöbalken och 2 kap. 29 § Miljötillsynsförordningen, 2011:13).

Källa: Länsstyrelsen