Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här möter unga äldre vid matbordet

Rodengymnasiets restaurangelever samarbetar med äldreboendet Ängsgården. 

– Om man vetat att man skulle hit hade man kunnat kamma sig, säger Henry Eriksson när han ser det vackert dukade bordet.

Under tre fredagar bjuds de boende på äldreboendet Ängsgården på trerätters på Hotell Roslagen som ligger i samma hus. Det är Rodengymnasiets restaurangelever som står för maten. Deras skolkök ligger också i hotellet.

– Det roligaste är att vi brukar se de äldre från våra salar. Vi har frågat oss, varför jobbar vi inte med dem? Och nu gör vi det, säger läraren Gunilla Karlsson.

På menyn står silltallrik till förrätt, rotmos och fläsklägg till varmrätt och kaffe med fyra sorters småkakor till efterrätt. En grupp av kockelever i årskurs två står och lägger upp på förrättstallrikarna.

– Vi fick ingredienserna till sillen, sen gjorde vi recepten efter egen smak, säger Jessica Ohlsén som basar över förrätterna i dag.

Det är tre sorters sill, en ägghalva med räkor, ost och kavring. Alla tallrikar ska vara identiska så att de lätt ser om något fattas på någon tallrik. När förrätterna är klara svidar eleverna om till serveringskläder. De elever som ska bli servitörer är upptagna, så i dag får kockeleverna servera. Vid nästa station står Hampus Persson och Lars Sifvert och ser till att de skivade fläskläggen ligger ordentligt i buljong och att varmrättstallrikarna håller sig varma. Killarna är glada att de slipper servera.

– Det roligaste är att laga mat, säger Hampus Persson.

Han drömmer om att få jobba på restaurang, gärna en lite finare, när han går ut skolan. Arbetsmarknaden ser god ut. restaurangerna skriker efter arbetskraft. Ute i matsalen har gästerna slagit sig ner vid borden.

– Det är roligt att komma ut, säger Ingabritta Augustsson.

– Jag var med förra veckan också och det var jättegott, säger RitaVerlinder.

Dagens hovmästare Sara Blomberg ser till att alla får dryck i glasen innan silltallrikarna bärs fram. Trots att ingen snaps serveras så blir det snapsvisor vid borden och stämningen är god. Inne i köket är det lugnt medan gästerna äter förrätten. Eleverna sitter och äter lunch och pratar.

– Eftersom det inte är á la minute så är allt redan klart. Förra veckan hade vi pannbiff, så då stod alla och stekte vid sina stationer, säger Gunilla Karlsson.

– Att jobba på restaurang är mycket vänta, vänta och städa, tillägger hon.

– Du glömde diska, ropar Lars Sifvert.

– Allt var lika gott, säger Ingabritta Augustsson när de tomma förrättstallrikarna bärs ut.

Hon ser fram emot rotmoset.

– När vi får mat från Ros är det bara morötter i rotmoset och vi får aldrig fläsklägg, det tar väl för lång tid att laga.

Efter en tugga säger hon nöjt:

– Det här var riktigt rotmos.