Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här möter NT Seegers i Nashville

Historien om Skeboaktuelle Doug Seegers är historien om den extraordinära talangen som hittas vid rätt tid, kliver in från gatan och spelar in sin debutskiva med gräddan av Nashville-musiker. NT träffade honom i Nashville.

Utanför den tegelfärgade metodistkyrkans lokaler i västra Nashville faller regnet otröstligt. En halvmil inåt staden blommar päronträden utanför inspelningsstudios som sett Elvis Presley köra in nattetid från Memphis, Bob Dylan vaka in morgonens inspelningssession och Johnny Cashs tordönstämma fylla Cowboy Jack Clements studio på 1300 Belmont Boulevard.

I källarvåningens trängsel håller centrets föreståndare Stacy sin vakande hand över de femtiotal män, kvinnor och barn som letar sig hit för att få kläder och mat.

När han kommer gående i svarta gummistövlar och med bakåtvänd basebollkeps över det grånade håret tycks tiden ta ett språng. Den absurda tanke som dyker upp i mitt huvud är att Woody Guthrie är tillbaka. Doug Seegers hälsar med ett fast handslag. Hans blick är vänlig men skarp.

Han skrattar och skakar på huvudet när tvåmetersmännen Björn Pettersson, Norrtälje, och Håkan Olsson, från skivbolaget och konsertarrangören Rootsy, berättar för honom om den Doug Seegers-våg som sköljer över Sverige. Hans ”Going down to the river” toppar nedladdningslistorna och biljetterna till den kommande turnén säljer slut.

Tre konserter i Skebobruk sålde slut på två timmar, måndagen den 14 april släpps biljetterna till två extrakonserter. Doug Seegers tar oss upp till övervåningens matsal. Berättar om uppväxten i Queens och Long Island med sin pappa och mamma som båda var musiker. Om hans mormor som lärde honom att lyssna på musik.

– Hon var ett musikaliskt geni. Hon älskade Beatles och fick oss att lyssna på deras sätt att sjunga stämmor, säger Doug.

Doug berättar att pappan stack med en annan kvinna när Doug var åtta år. Med tiden träffade mamma Marilyn en ny man, John Seegers, som blev Dougs och hans lillebrors styvpappa. Doug och styvpappan gick aldrig riktigt bra ihop, berättar han. Doug lämnade familjen tidigt. Berättar att han hade träsnickeri som huvudämne i high school och fick ett jobb som möbelsnickare när han var 18 år. Parallellt med detta kom musiken.

– Gram Parsons musik kom när jag växte upp, så jag startade mitt band för att spela hans musik, vi hade Parsons-mani vid en tidpunkt då få visste vem han var.

Liksom Parsons hamnade Doug i missbruk. Till skillnad från Gram Parsons - som i september 1973 dog av en överdos - klarade sig Doug ur det.

– Jag är nykter sedan ett år tillbaka, säger han.

Att tiden som hemlös har satt spår märks inte när han kliver in i studion. Doug leder och vet exakt vad han vill med varje låt. Hans musikaliska intuition är glasklar, men han klagar då och då över att minnet sviker. Drömmen är att åter få kontakt med sin son.

– Jag skulle vilja ta med honom över till Sverige i sommar. Visa honom att det till slut gick rätt bra för farsan.

Doug Seegers hoppade av musikkarriären innan den riktigt hann börja. Efter sex månanders turnerande bland honkytonk-barerna i Texas, i slutet av 1970-talet, blev längtan efter flickvännen han lämnat i New York för stor. Han lämnade bandet och gitarristen Buddy Miller, som idag är en av de allra mest respekterade musikerna inom americanan. En person som jobbat med bland andra Robert Plant och Allison Kraus, Steve Earle och Emmylou Harris. För Doug kunde historien om musikern Doug Seegers ha slutat med uppbrottet från Miller.

– Jag kunde inte bränna ljuset i båda ändar. Jag spelade fortfarande men kunde inte lägga ned lika mycket tid och energi på det när jag också hade ett heltidsarbete.

Nu, mer än 35 år efter uppbrottet från Miller, tar karriären fart uppbackad av musikergräddan i Nashvilles americana-familj. Emmylou Harris band lägger grunden tillsammans med Dougs forna gitarrist Buddy Miller, Gram Parsons pedalsteel-gitarrist Al Perkins och många fler. Hitlåten och historien om den hemlösa gatumusikern berör även i musikstaden Nashville dit Doug Seegers slutligen kom.

– Den historien kan inte inträffa, som Emmylou Harris gitarrist Will Kimbrough säger.

Känner du en bitterhet över att det tog sådan lång tid innan du kom hit?

– Nej, inte bitterhet. Sorg. Jag skulle ju ha kommit hit till Nashville i 30-årsåldern. Som en ung man. Inte 30 år senare. Men jag ville inte göra som min pappa, som lämnade mig när jag bara var en liten pojke, säger Doug, hämtar gitarren och frågar om han får spela en alldeles nyskriven låt.

Han får det, och med rösten som ett tunt membran mellan själen och yttervärlden får han regnet att upphöra denna gråtunga lördagförmiddag i Nashvilles västra förorter.

Historien om Doug Seegers har bara börjat.

Historien som inte hade en chans att inträffa.

Doug Seegers

62-årige Doug Seegers medverkade i ett avsnitt av tv-programmet Jills veranda, där Jill Johnson och Magnus Carlson träffade Seegers på en gata i Nashville. De spelade in låten Going down to the river, som snabbt blev en succé i Sverige, och i sommar kommer han hit för en turné tillsammans med Ellen Sundberg band.

Turnén har premiär på Skebopuben där det sammanlagt blir fem spelningar. Först bokades tre konserter den 11-13 juni, som snabbt såldes slut. I dag släpps biljetterna till två extrakonserter den 9 och 10 juni. Sammanlagt ger Seegers ett 40-tal konserter i Sverige.Turnén bokas av Norrtäljebon Björn Pettersson och Rootsy Live.

Biljetter till Skebokonserterna säljs via Skebobruks kulturförening.