Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här manifesterar de för Hallstaviks framtid

LO-basen och ett par hundra Hallstabor slöt upp under tisdagens manifestiation för ett levande samhälle i Hallstavik.

Annons

Alla vill bo i ett levande aktivt samhälle – även Hallstabor, deklarerar Pappers avdelning 68 i Hallstavik. Därför arrangerade de i går kväll en manifestation för ett levande samhälle. Hedersgäster var LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och Paula Thunberg Bertolone från IF Metall.

Det var tredje gången som Karl-Petter Thorwaldsson, Kålle kallad av sina värdar i Hallstavik, besökte Hallstavik sedan han tillträdde. Tidigare har det handlat om företagsbesök. Den här gången handlade det mera om att peppa hela bygden till stordåd. För det krävs stordåd för att vända den negativa trenden i bygden. På bara fem år har 640 jobb försvunnit från bruket.

– Det är 14,2 procent av alla arbetstillfällen på orten, påpekade Pappers ordförande Aleksandar Srndovic efter att han äntrat talarstolen på centrumtorget.

Att kampviljan för ett levande aktivt samhälle har vaknat i Hallstavik, kan konstateras. På torget hade, förutom de runt 75 personer som gick i demonstrationståget som utgick från pappers lokal vid bruket, ytterligare ett hundratal människor slutit upp. Där var musikkår och trubadur, politiker, fackföreningsfolk och vanliga flanörer.

Människor som handlat i matbutikerna kom ut med sina kassar och stannade upp en stund. Andra kom och gick under den timme som talarstolen äntrades. Många verkade riktigt taggade.

Först på talarlistan var Aleksandar Srndovic som beskrev Hallstavik som en oslipad diamant som kan prestera mycket mera om politikerna ger orten den möjligheten. Han och får medhåll av näste talare Paula Thurber Bertolone samt av LO-basen.

– Det är verkligen hög tid att vi får en industripolitik som gör det möjligt att bedriva pappersbruk eller andra näringar på andra platser än i storstäderna. Alla vill inte bo i Stockholm, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han skräder inte orden när han påpekar att regering och riksdag inte tagit varningstecknen på allvar när det gäller just pappersbruken i Sverige.

– Slarv, säger han och fortsätter:

– I ganska många år har man känt till att behovet av tidningspapper är på väg att gå ner. Ändå har man inte gjort något åt det.

Det finns, enligt honom, mängder av produkter som man kan styra om produktionen vid bruken till.

– Man blir uppretad när man inser att ingen har gjort de investeringar som krävs, säger han och påpekar att träfibern är ett oerhört flexibelt material som kan användas till mycket mera än papper.

Dieselbränsle till exempel.

– Då kan man tillverka bränslet på pappersbruket. Här finns kompetens, ledig kapacitet, ledig industrimark och färdiga transportvägar, säger han.