Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kryper sälen runt utanför Åtellet

För flera Norrtäljebor innebar påskdagspromenaden en oväntad viltobservation: en livs levande sälkut som hade tagit sig upp för ån och en god bit in i staden för att få sig ett skrovmål.

Annons

En sälsam syn mötte förbipasserande vid Åtellet.

Sälen observerades främst nedanför Åtellet, men under den tidiga eftermiddagen ska den ha tagit sig så högt upp som i höjd med Lilla brogatan.

Enligt kommunens viltvårdare Johan Dahlqvist är det inte så ovanligt med sälar i stadsbilden.

– Spridningen av sälar har varit ganska stor under de senaste fyra åren, och under desenaste två åren har det varit en drastisk ökning av sälobservationer. Det kommer att bli vanligare och vanligare, sälar och vildsvin är det viltslag som ökar mest i Roslagen, säger Johan Dahlqvist.

Han tillägger att sälarna är nyfikna av sig, och inte särskilt skygga för människor. Normalt klarar de sig själva om de råkar hamna i stadsmiljön, och återvänder ut till havsbandet efter någon dag.

– Men om man skulle se en säl långt uppe på gatan så är det bra om man hör av sig till viltskyddet. Man ska också veta att de kan bitas ganska ordentligt. Man kan tycka att de är gulliga och vilja klappa, men de har en kraftig mun, säger Johan Dahlqvist.

Under natten till annandagen fick dock polisen skicka ut en patrull till Roslagsgatan där sälen låg och väste vresigt åt förbipasserande.

– Den visade inte heller någon större respekt för oss. Ja, nästan så det kunde bli tal om hot mot tjänsteman, skämtar polisen på sin facebooksida.

Sälen föstes varsamt ner i Norrtäljeån, där den nog har det bättre än på trottoaren.

Sälkutar överges normalt av sina mödrar under våren, och kan dyka upp på lite oväntade platser, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. Den generella regeln är att djurungar ska lämnas i fred, så även sälkutar, men om en unge påträffas långt uppe på land är det tillåtet att själv transportera ut den till havet igen, skriver Naturvårdsverket.

Sälen verkar ha hållit till främst vid Åtellet, men även observerats högre upp i ån.