Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan överviktiga barn få viktig hjälp

Norrtälje sjukhus hjälper överviktiga barn till ett bättre liv. Möt Anton Vijanen som är en av dem. 

Annons

Till skillnad från i stora delar av landet, hjälper Norrtälje sjukhus barn som lider av fetma. En av dem är Anton Viljanen.

– Jag är mycket gladare nu. Jag känner mig stolt, säger han.

Han har på sig jeans. De är blå och helt vanliga. Sådana som de flesta har ett par av i garderoben. Men för tioårige Anton Viljanen är jeansen något alldeles speciellt.

För bara ett år sedan gick han klädd i mjukisbyxor. Jeans fanns inte på kartan.

– Jag kunde inte få på mig några. Det är så skönt att kunna köpa vanliga grejer nu. Och jag gillar verkligen inte mjukisar, säger han.

Anton har haft problem med övervikt ända sedan han var liten. Likaså har mamma Madeleine Viljanen.

– Jag tänkte inte mycket på vad vi åt. Innerst inne visste jag vad som var rätt, men ... ja, det var väldigt svårt, säger hon.

Anton skämdes mycket över att vara tjock. Han sprang alltid långsammare än kompisarna och tyckte det var jobbigt att byta om efter idrotten. Han fick ofta höra ord som ”tjockis” och ”fetto”.

– Det var väldigt jobbigt. Jag brukade önska att jag var genomskinlig, säger han.

Tillsammans med sin familj började Anton på barnmottagningens Familjeviktskola på Norrtälje sjukhus. Under ett års tid fick de lära sig om hälsa, kost och motion och träffa andra i samma situation. Syftet med viktskolan är att familjen ska kunna hitta en nyttigare livsstil utifrån sina egna förutsättningar.

Det är viktigt att tidigt ta problemen med övervikt på allvar, menar överläkare Solveig Hammarroth.

– Ju tidigare barnen får hjälp desto mindre är risken för sjukdomar i framtiden.

Diabetes, hjärt– och kärlsjukdomar och problem med smärtor i leder är konsekvenser som övervikt kan leda till. Var sjätte barn med fetma i Sverige har förhöjda blodvärden, enligt forskarna. Det är tre gånger så många som i Tyskland.

Trots detta är fetmavården av barn bristfällig på flera håll i landet. 29 procent av Sveriges barnkliniker tar inte emot remisser för behandling av fetma. I tre län i Norrland får barnen ingen hjälp alls, enligt styrgruppen för det nationella kvalitetsregistret för barnfetmabehandling, BORIS.

– Många läkare tycker att det är svårt och jobbigt. De känner att det är deras uppgift att lösa problemet, men det fungerar inte. Vår uppgift är att hjälpa familjen på vägen, säger Solveig Hammarroth.

Hon menar att frågan måste tas på större allvar av politikerna, och att länen ska vara skyldiga att hjälpa barnen.

– Annars kommer konsekvenserna att bli stora, till exempel med ökade kostnader för samhället då människor kommer bli sjuka och inte orkar jobba, säger hon och fortsätter: – Scenariot är att våra barn dör före oss.

Anton har en helt annan utstrålning än för ett år sedan, berättar Solveig Hammarroth. Nu är han glad och säkrare på sig själv. Numera äter Anton bara en liten godisskål på lördagarna och föreslår själv att familjen ska ha morötter till dippen. På pizzerian är valet självklart.

– Jag tar sallad vilket jag aldrig skulle gjort förut. Det är knäppt ändå, att det går att ändras så.