Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan en helt ny stadsdel byggas

Fortifikationsverket vill utveckla ett bostadsområde med 400-700 småhus på sin mark vid Mellingeholm.

Det aktuella området ligger några kilometer söder om Norrtälje, är 170 hektar stort och består i dag mest av skog.

Fram till Lv 3:s nedläggning år 2000 användes det som övningsfält. Kvar från den tiden är ett torp, en militär förrådsbyggnad och ett skjutfält.

Nu vill staten hitta en ny användning för marken och har tillsammans med Norrtälje kommun tagit fram ett programförslag som nyligen varit ute på remiss.

– Vi tycker att läget för bostäder är bra. Området är naturskönt med sjön Limmaren på nära håll, det finns bra busskommunikationer och det är cykelavstånd till staden, säger Ken Ejderhamn, projektledare på Fortifikationsverket.

På de första skisserna har 400-700 bostäder ritats in. Tanken är att etablera grupper av villor omringade av skog och natur.

Ken Ejderhamn drar paralleller till friluftsstaden Riksten i Tullinge söder om Stockholm. Den har byggts på gamla flygflottiljen F18.

– Där ska det bli cirka 3 000 bostäder och det känns lite hoptryckt. Vi vill ha större tomter, 1 000-1 500 kvadratmeter.

Om förslaget blir verklighet blir utbyggnadstiden lång, kanske 5-10 år, enligt Ken Ejderhamn. Fortifikationsverket avser inte att bygga i egen regi utan vill dela upp området i 3-4 bitar och sälja till olika exploatörer. Målet med detta är att skapa en variation av bebyggelse.

En förvandling till bostadsområde kräver att marken, framför allt skjutbanan, saneras.

Det finns andra stötestenar också. Bostadsområdet blir inklämt mellan två framtida industriområden, Sika i söder och Mellingeholm i norr.

Det senare området är tänkt att ligga på den delen av Mellingeholm som Fortifikationsverket sålde till Norrtälje kommun 2011. Den ytan rymmer även flygfältet.

Detaljplanen för det området, som kallas Mellingeholms aktivitetspark, har dragit ut på tiden på grund av olika utredningar och markundersökningar.

En anledningen till förseningen är att det pågår diskussioner om att bygga ut det nuvarande flygfältet. Kommunförbundet Stockholms län söker en ny regional flygplats för det lätta allmänflyget och Mellingeholm är ett alternativ, inte minst för att kommunledningen ställt sig positiv till en sådan satsning.

Ökat buller på grund av flyget kan stoppa den nya stadsdelen.

– Vi är positivt inställda till nya bostäder i Mellingeholm i begränsad omfattning så länge de inte stör utvecklingen av industriområdet och flygfältet, säger Norrtäljes kommunalråd Kjell Jansson (M).

Bygget kräver ny detaljplan

Det planerade bostadsområdet ligger längs väg 276 i höjd med sjön Limmaren, ett par kilometer söder om Norrtälje.

Det är 170 hektar stort och ska ge utrymme för 400-700 småhus.

Husen i området ska nås via två infarter.

Statliga Fortifikationsverket, som äger marken, tänker ta in anbud från privata byggherrar och sälja området styckvis.

Eventuell byggstart kräver ny detaljplan. Den kan tidigast vara klar om 1,5 år.