Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan det bli fjärrvärme i Hallstavik

En och allra helst två nya panncentraler behövs för att klara fjärrvärmen i Hallstavik. Se karta på förslagen!

Annons

Om ett knappt år slutar pappersbruket i Hallstavik att leverera spillvärme till Norrtälje energis fjärrvärmenät. Det har gjort att kommunens energibolag snabbt måste få fram ett annat alternativ. Pelletseldade panncentraler är lösningen. Två olika lägen i samhället har undersökts.

Den ena platsen ligger i korsningen Tulkavägen-Skolvägen. Den andra föreslagna lokaliseringen är vid Industrivägen, alldeles intill den reservoljepanna som Norrtälje Energi redan har möjlighet att använda.

– Vår lösning bygger på att det ska vara två anläggningar, säger Christer Toftgård, plan- och projektchef hos Norrtälje Energi.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har just godkänt en investering på 30 miljoner kronor för att klara fjärrvärmeförsörjningen i Hallstavik. Men det är bara en av de föreslagna platserna som kan bli aktuell.

Kommunens bygglov för alternativet vid Industrivägen har blivit överklagat till länsstyrelsen av grannarna. Flera av de omkringboende vill inte se mer tung trafik genom villaområdet och pekar dessutom på att det vintertid kan vara svårt för pelletsbilarna att använda uppfarterna mot Gottstavägen. Grannarna menar dessutom att det vore bättre att satsa på att anläggningen ska ligga i ett industriområde.

Länsstyrelsen har i sin tur gjort bedömningen att den nya pelletspannan vid Industrivägen skulle hamna på mark som enligt detaljplanen är tänkt att vara gatumark, park eller plantering. Länsstyrelsen har upphävt bygglovet. Därmed återstår till att börja med bara alternativet vid Tulkavägen-Skolvägen. Och det är bråttom.

Efter upphandling ska den nya modulbaserade panncentralen byggas färdig i fabrik för att sedan placeras ut. Själva panncentralen får en cirka 20 meter hög skorsten. Pannan ska eldas med pellets som ska förvaras i 16 meter höga silor.

– Pellets är mer energitätt än flis, säger Christer Toftgård.

Det innebär att transporterna blir färre än om energibolaget valt att satsa på flis.

– Det finns pelletsanläggningar som ligger mitt i bostadsområden, tillägger Christer Toftgård och hänvisar till den pelletspanna som sköter uppvärmningen vid Älmsta udde.

På sikt måste energibolaget ändå hitta ännu ett alternativ någonstans i samhället där det går att bygga pelletspanna nummer två. Det handlar om leveranssäkerhet till exempel i samband med att nya områden ska anslutas till fjärrvärmenätet.