Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hettar det till i vardagen

Om katastrofen slår till i veckan är det bra att ha en åtta i närheten. De har just lärt sig allt om att släcka bränder och rädda liv.

Annons

Sedan ett par år tillbaka får alla åttondeklassare i kommunens skolor genomgå en brandutbildning hos Räddningstjänsten i Norrtälje. Under dagen får de öva både på hjärt- och lungräddning och konsten att släcka bränder.

I år var också Polisen och Trygg i Norrtälje med för att prata om brott och straff och attityder kring alkohol och droger.

– Därigenom har vi rätt personer på rätt plats för att prata om sådant som dom är duktiga på, säger brandman Gun Wall som samordnat utbildningen.

Närpolis Carola Wiklund talade om brott och straff ur ungdomarnas perspektiv. Kan jag få böter om kompisen bakom mig på moppen inte har hjälm? Får man ljuga för polisen? Vilka straff kan man få när man är 15 år?

Utomhus fick eleverna testa att släcka en brinnande docka med hjälp av en filt.

Brandman Thomas André visade också ett spektakulärt exempel på vad som händer om man försöker släcka brinnade olja i en stekpanna med hjälp av vatten i stället för med ett lock.

I fredags hölls de sista lektionerna vilket betyder att 500 åttor har gått årets kurs.

– Vi får väldigt mycket positiv feedback. Ungdomarna verkar tycka att det är roligt att komma hit, säger Gun Wall.