Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här firas att Grindskogen fick vara kvar

Promenadskogen med de breda stigarna och enorma granarna och tallarna, firades på tisdagskvällen. Nu är den också inofficiellt Barnens skog.

De kom i mängd på de breda vältrampade stigarna genom skogen och på gångvägen fram till eldplatsen. Det var unga och gamla om vart annat. Alla ville de fira att Grindskogen räddats.

Skogen mellan Vårdbo och Grindområdet är inte stor. Men den är välanvänd. Och den är gammal. En riktig gammelskog.

– Tallarna är säkert 200 år, bekräftar Kristoffer Stighäll från Roslagens Ornitologiska förening.

Det var han som tillsammans med Per Bengtson från Roslagens naturskyddsförening satte in en insändare i Norrtelje Tidning 21 maj om att de uråldriga träden i Grindskogen skulle huggas ner till förmån för lyxvillor.

Vad som hände sedan är historia. Insändaren drog igång en räddningsaktion utan dess like.

Hundägare, skolbarn, föräldrar, pensionärer och joggare gjorde gemensam sak med de två eldsjälarna Anja Lundin och Carina Hagström Andersson.

Och för en vecka sedan var politikerna övertalade.

Skogen var räddad.

Det var detta som firades ordentligt i på tisdagskvällen.

Det var en mängd tal. Det var fanfar och skogsberättelser av trubadur Birger Björnerstedt. Det var bandklippning där Alva Jansson och David Pettersson från Norrtälje Malsta scoutkår höll i saxen. Och det var överlämning till kommunalrådet Ingrid Landin, MP, av 1 240 namnunderskrifter.

Enhälligt beslutades också att Grindskogen från och nu med nu ska vara barnens skog.

– Så vad är väl lämpligare än att ni klipper bandet, sa Per Bengtson.

Skogen ska också få en vänförening som ska värna den i alla framtid samt en informationsskylt där man kan läsa om det unika med Grindskogen.