Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här firades det persiska nyåret

Oväntat många deltog när det persiska nyåret firades på Mariagården i Norrtälje.

Annons

En ny dag, en ny vår, en ny början och ett nytt år. Under torsdagen den 20 mars önskade ensamkommande flyktingungdomar och ungdomar från svenska kyrkan varandra ett gott nytt persiskt år. Ungdomar från bland annat Afghanistan, Iran och Syrien ordnade för första gången fest i Mariagården vid Norrtälje kyrka. Kyrkan stod för lokalen och deltog i infirandet av år 1393 i den persiska kalendern.

– Den här dagen är väldigt viktig för oss och vi är glada att vi fick möjligheten att fira här, säger Moshtaba Ibrahimi.

– Vi ville delta och det är positivt att integrationstanken fått genomslag, säger Anna Rydberg Nilsson, diakon vid Norrtälje-Malsta församling.

Det persiska nyåret, eller nouruz, är den viktigaste persiska högtiden och firas av 200 miljoner människor världen över. Högtiden infaller alltid vid vårdagjämningen 20-21 mars och det är just en ny vår som firas. Att det skulle komma så många som 90 personer hade arrangörerna inte räknat med.

– Vi trodde att det kanske skulle komma 25 personer så vi blev tvungna att laga mer mat, säger Moshtaba Ibrahimi.

– Att så många med olika bakgrund kommer visar att behovet av sådana här tillställningar finns, säger Cecilia Lindelöf, samordnare för ensamkommande flyktingbarn i Norrtälje kommun.