Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här firade frälsningsarmén 125 år

Hela året har det jubilerats i Norrtälje och i lördags firade den kristna rörelsen 125-år.

Martha Kårström, Hilda Eriksson och Vilma Nystedt – kapten, löjtnant och kadett. 1886 började Frälsningsarmén ta båt eller tåg från Stockholm och Uppsala till Norrtälje, där den kristna armén ännu inte fanns.

I lånad lokal, den så kallade Himmelska ladan (platsen där Kvisthamraskolan numera ligger) höll de sina första möten. Gruppen växte sig allt större och två år senare fick det vara nog med pendlande.

1 januari 1888 startade Frälsningsarmén sin verksamhet i Norrtälje. Ledarpionjärerna skulle bli de tre tidigare nämnda kvinnorna. Men att befälet skulle tas av tre personer med kvinnokön gick inte obemärkt förbi. ”Hur skulle de klara av något sådant?”, var frågan som löd.

Men Kårström, Eriksson och Nystedt kunde knäppa sina tvivlare på näsan. De både hördes och syntes och skapade en plats för Frälsningsarmén i Norrtälje.

– Vi har alltid varit i framkant vad gäller jämställdhet, säger Arne Vauhkola, kårledare i Norrtälje.

I alla fall vad gäller andelen kvinnor i ledningen är Frälsningsarmén mer jämställda än många andra kristna rörelser i landet, enligt en undersökning gjord av den kristna tidningen Dagen. 57 procent av styrelsemedlemmarna är kvinnor liksom 60 procent av pastorerna. Samma siffror för Pingströrelsen är 18 respektive 26, enligt tidningen.

Mötena i kommunen duggade tätt då vid skiftet mellan 1800- och 1900-tal. Men när mörkret föll skulle rösterna tystas och lokalerna vara tomma. Något kapten Kårström hade svårt att följa. En gång blev hon till och med åtalad för ”hållande av möten med fortsättning efter solens nedgång”.

Nu, 125 år senare, har polisen inget med mötestiderna att göra. I lördags firade Frälsningsarmén i Norrtälje sin egen födelsedag. Bland annat med en marsch genom stan ackompanjerad av orkestern Vasaband. Egentligen har hela året ägnats åt jubileum med sloganen Framåt-Uppåt.

– Vi har velat föra fram det som är centralt för Frälsningsarmén, att vara utåtriktade och det sociala arbetet, säger Arne Vauhkola.

Ordet ”uppåt” står för att de vänder sig till Gud. Senare i höst öppnar Frälsningsarmén soppköket och under de flesta av årets fredagskvällar har de haft sin pannkaksbrigad. Då står de ute på stan och gräddar pannkakor åt hungriga ungdomar.

I sin lokal, där Tillfällegatan blir Posthusgatan, driver de ett kafé.

– Många som känner sig lite ensamma brukar komma hit för att prata och umgås, berättar Arne Vauhkola.

I höst ska Frälsningsarmén, tillsammans med socialtjänsten, starta familjeklubbar för familjer med missbrukarproblem.

– Vi måste alla hjälpas åt att ta tag i problemen. Vi gör det med hjälp av Guds kärlek och kraft, säger Arne Vauhkola.