Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får flest parkeringsböter

Nästan hälften av alla böter på offentliga parkeringsplatser i Norrtälje kommun beror på utebliven p-skiva.

Annons

Under 2013 utfärdades 3 490 parkeringsböter på offentliga parkeringsplatser i Norrtälje kommun. Det är en rejäl minskning jämfört med år 2012 då 4 436 parkeringsanmärkningar skrevs ut.

– Vi har inte gjort några analyser ännu men det skulle kunna bero på att trafikanterna parkerar bättre, säger Rok Ogrin, trafikingenjör vid Gatu- och parkavdelningen i Norrtälje kommun.

Av alla parkeringsanmärkningar i fjol var 1 498 stycken, cirka 43 procent, för att bilisten inte satt parkeringsskivan i rutan, vilket kostar 400 kronor i avgift.

Under 2013 utfärdades 373 böteslappar för parkering i mer än ett dygn under vardagar, något som endast är tillåtet på veckoparkeringar.

De flesta böteslapparna skrivs på de mest centrala parkeringarna, där det är mest rörelse och kortast tillåten parkeringstid.

– Centrala parkeringsplatser är till för handeln, med längre tillåten tid skulle de i större utsträckning användas som bostads- och kontorsparkering, säger Rok Ogrin.

Norrtälje kommun har lagt ut parkeringsövervakningen på entreprenad och de pengar som anmärkningarna inbringar går till att ersätta entreprenören och administrativa avgifter till Transportstyrelsen.

Värsta parkeringarna

På de här offentliga parkeringarna utfärdades flest parkeringsanmärkningar i Norrtälje kommun under 2013:

Thor (vid biblioteket): 400

Vulcanus (vid Åtellet): 159

Jupiter (Norrtälje centrum): 130

Bussterminalen i Rimbo: 105

Centrumtorget i Hallstavik: 57