Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här eldar kommunen upp 93 000 kronor

Drygt 93 000 kronor sprängdes i luften när kommunen startade badhusbygget på Södra bergen i Norrtälje.
– Slöseri med skattepengar, säger en kommuninvånare som vill vara anonym.

Sprängningen genomfördes förra tisdagen som ett symboliskt första spadtag till stadens nya badhus.

Notan för evenemanget, dit allmänheten var inbjuden, går på 75 000 kronor plus fakturaavgift och moms, totalt 93 806 kronor.

En Norrtäljebo är kritisk till att kommunen satsar så mycket på ett, som han uttrycker det, skamlöst dyrt fyrverkeri.

– Det är sjukt mycket pengar i dessa tider när skolor läggs ner och socialen går på knäna, säger mannen som vill vara anomym.

Kommunens näringslivschef Dan Löfgren har beställt specialeffekterna. Han håller med om att det handlar om mycket pengar.

– Men vår bedömning är att det är värt pengarna. Det är viktigt att uppmärksamma starten av stora projekt, säger Löfgren.

Enligt honom finns kostnader för invigningar avsatta i de ekonomiska kalkylerna för större satsningar. Sprängningen fanns sålunda med i den ursprungliga budgeten för badhuset.

– Utgiften motsvarar en halv promille av den totala budgeten för bygget. Och jag kan lova att det finns pengar kvar till en festlig invigning också, säger Dan Löfgren.

Han berättar att den här typen av händelser väcker olika reaktioner. Ibland får kommunen kritik för att den gör för lite, andra gånger kritiseras kommunen för att använda skattepengar.

– Badhuset är ett av de större projekten i kommunen och kommer de flesta skattebetalarna och många besökare till godo. Jag tycker att det var ett lyckat startskott, säger Löfgren.

Däremot tycker han att det var mindre lyckat att sprängningen stoppades tillfälligt av två demonstranter. De ville uppmärksamma kommunen på att det finns fridlysta vattensalamandrar i området där badhuset ska uppföras.

En trio med kommunalrådet Kjell Jansson (M) i spetsen kunde så småningom detonera laddningen sedan demonstranterna förts bort av polis.

– Man ska ha respekt för att människor vill bilda opinion. Men det är klart att det hade varit roligare att genomföra sprängningen utan polishjälp, säger Dan Löfgren.