Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här blir det grönt på tallrik och tanke

Montessoriskolan får Sparbankens Hållbarhetspris för sitt miljötänk i sin skolvardag.

Annons

I det Krav-märkta köket lagar personalen mat på lokala och ekologiska varor, skolans elever har miljöråd och en del av den praktiska undervisningen sker på Färsna gård. Det låter enkelt och självklart när Montessoriskolans elever och personal berättar om hur miljötänket är en del av deras skolvardag. De tre stadierna F-3, 4-5 och 6-9 har varsitt miljöråd. Det är populärt att vara med.

– I min klass var det fyra som ville men inte fick plats. Jag sprang direkt hem till pappa och berättade, säger Isa Johansson, som går i femman.

Skolan är en så kallad Grön flagg-skola (se faktaruta) vilket innebär att skolan arbetar med miljöteman under året. Årets tema är just bestämt till Klimat och energi. Temat ska sedan genomsyra allt skolarbete. I högstadiet har eleverna pratat om olika miljöproblem som försurning och övergödning.

– Vi ska åka på studieresa nästa år. Då har vi bestämt att vi ska åka tåg för det är mer klimatsmart, säger Emma Lundqvist som går i nian.

Att få Sparbankens Hållbarhetspris kom som en glad överraskning.

– Det känns fantastiskt roligt, särskilt som det inte är något vi sökt, säger skolans rektor Anne-Marie Utterström Olsson.

I Montessoripedagogiken är det som kallas utomhuspedagogik en naturlig del av undervisningen. Skolan har avtal med Färsna gård.

– De får delta i hur man skapar livsförutsättningar, det handlar om hur maten blir till och att se djuren födas och växa upp, säger Christina Erlandsson, lärare och IT-administratör.

I köket står kökschef Jenny Harold och hennes medarbetare och förbereder lunchen. Grönsakerna på det väl tilltagna salladsbordet och rotfrukterna i korvgrytan kommer från Senneby trädgård på Väddö. Korven är svensk från Scan. Allt lagas på plats och maten är uppskattad av eleverna.

– De jag känner som går i andra skolor säger att de inte gillar maten. Vi tycker jättemycket om vår mat, säger Lovisa Leijonschöld, som går i nian.

I somras kom skolan på andra plats i restaurangguiden White guides skolkökstävling i kategorin Svinnpriset. Kökspersonalen jobbar aktivt med att inte slänga mat och gör nya rätter av rester under temat ”festlig fredag”.

– Soppor är bra att göra på rester. Vi gör gulaschsoppa av gulaschgryta till exempel, säger Jenny Harold.

Eleverna som NT träffar pratar glatt om miljöarbete och att de själva tänker på det i vardagen.

– Vi har äppelträd hemma och gör äppelmos som vi brukar ge bort till skolan, säger Isa Johansson.

Hon tänker på att gå till skolan i stället för att få skjuts i bil.

Men det finns en gräns även för eleverna på Montessori.

– Om jag skulle gå skulle det ta för lång tid. Jag bor i Bergshamra, säger Ragnar Roman i fyran.

Miljöflagg och hållbarhetsvecka

I början av oktober har Roslagens Sparbank hållbarhetsvecka och delar ut miljöpris. Banken tipsar både om hur man får en hållbar privatekonomi och hur man stödjer närproducerat.

Grön flagg är en del av Håll Sverige Rent. Grön flagg är ett verktyg för att arbete med hållbarhet i förskolor och skolor. Skolorna ska ha miljöråd och arbeta efter olika teman under året. Exempel på teman är kretslopp och konsumtion.

Krav är en miljömärkning och visar att en vara är ekologiskt producerad.

Montessoriskolan i Norrtälje har varit Krav-märkta i tre år. Skolan engagerade sig i Grön flagg för nio år sedan.

Skolan har 200 elever.