Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här återförenas Luciagäng efter 50 år

1963 års Luciakandidater tyckte det var dags att återförenas. Alla kom, utom Marianne Mattson som blev Lucia, för ingen visste var hon fanns.

Annons

Sif Waldegård Rosling tyckte att det var på tiden att gänget samlades. Det hade gått närmare 50 år utan någon återförening, trots att de flesta bor kvar i Norrtälje. Hon lyckades samla nästan alla till en återförening den 1 oktober. Men själva Lucian lyste med sin frånvaro, för hennes hemvist var okänd.

Det var många glada miner och skratt när damerna träffades den 1 oktober. Som Luciakandidater och som deltagare i Luciatåget fick de med sig minnen för livet. Inför allmänhetens röstning åkte kandidaterna runt i kommunen och presenterades på olika ställen. Sedan presenterades de på bild i tidningen innan det var dags för röstning. Men deras namn angavs av någon anledning inte, det gjordes först när omröstningen var klar.

I tidningen fick flickorna inför röstningen berätta om sina intressen.

– Vi tyckte allihop om att sy, fnissar någon nu i efterhand.

Segrare, och därmed Roslagens Lucia 1963, blev Marianne Mattsson som var från Lima i Dalarna och bodde i Norrtälje en kortare tid. Marianne Mattsson gick då på Husmodersskolan i Norrtälje och blev den femtonde Roslagens Lucia i ordningen. Hon var äldst i Luciatåget, med sina 20 år, medan de övriga var i åldrarna 16-19 år. Hennes framtidsplaner var att utbilda sig till hushållslärare.

NT har i skrivande stund lyckats få fram att Marianne Mattsson senare arbetade på Kabi Vitrum och bodde i Stockholm. Hon gifte sig med en norsk ögonläkare och bor nu i Norge. Luciakröningen förrättades av kyrkoherde Svante Hagman, Rimbo. Medverkade gjorde även rektor Sten Lagerström och Norrtälje musikkår. Lucian från 1953, alltså 10 år tidigare, fru Mary Eklund från Rimbo fäste Luciasmycket runt Marianne Mattssons hals.

Efter kröningen medverkade Lucia med tärnor på Frälsningsarmén. Lv3 hörde också till målen för följet. Alla var de i efterhand överens om att Luciaupplevelsen hade varit väldigt rolig.

– Vi var överallt och lussade, även på Åland, berättar Sif Waldegård Rosling. Och där träffade vi Ålands Lucia, och hade ett gemensamt tåg, med två Lucior!

Framträdandet på Lännagården blev enligt ett dåtida tidningsklipp en klar succé, med hela 142 kronor Lucia med tärnor förmådde åhörarna att skänka till Röda Korsets katastroffond.

Återföreningen den 1 oktober fortsatte med att damerna begav sig till Åtellet för en lunch i minnenas tecken.