Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är vanligaste fågeln i Norrtälje

Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) har nu sammanställt data från årets omgång av amatörinventeringen ”Vinterfåglar inpå knuten”. Den milda vintern har bidragit med ovanliga resultat.

Annons

Förra veckan spanades det mer än vid samma tid föregående år.

– I år blir det 22 000–25 000 observationer, säger Anders Wirdheim, informationschef vid SOF, och berättar att de i många år legat strax under 20 000 observationer.

I stora drag svarar fågelbeståndet i Norrtälje mot tvärsnittet för hela Sverige. Men vissa avvikelser finns: var fjärde fågel i Norrtälje är en talgoxe, mot var femte i övriga landet. De näst vanligaste arterna i Norrtälje är blåmes och pilfink. Medan det finns fler pilfinkar än blåmesar i rikssnittet.

Jämfört med föregående år så är det nu fler koltrastar än normalt i Norrtälje. Koltrasten, bland andra arter, är en partiell flyttare. Det innebär att vissa individer flyger söder över medan andra stannar om det är lägligt.

– Vintern har varit väldigt mild. Koltrastarna har stannat kvar längre norr ut än tidigare år för att det funnits mat, säger Anders Wirdheim och tillägger: – men nu kan det bli tufft om kylan håller i sig. Då blir de beroende av fågelmatning.

Gulsparvarna fortsätter dock att minska i antal över hela landet – en negativ trend som nu pågått sedan 80-talet.

Gulsparven trivs i gammeldags jordbruksmiljö, men allt eftersom gärdsgårdar och åkerskarvar försvunnit och bekämpningsmedel blivit allt vanligare – till följd av ett mera storskaligt industriellt jordbruk – tros fågeln ha svårare att hitta föda och häckningsplatser.

– Artens nedgång är vetenskapligt fastställd, men vad det sedan beror på är vi lite osäkra på, säger Anders Wirdheim.

FOTO: MARIE PETTERSSON/LÄSARBILD

Vinnaren i NT:s fågelbildstävling blev Marie Pettersson som vinner en biobiljett.