Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är strategin som ska ge S valseger

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Jobben, skolan och vården. Med de frågorna i fokus tar Socialdemokraterna sats inför kommunvalet. – Vi siktar på att bli största parti, säger lokale S-ordföranden Olle Jansson.

Annons

Norrtälje kan bättre. Det är utgångspunkten i den valstrategi som Socialdemokraterna presenterade på torsdagen.

– Norrtälje är på många sätt en bra kommun att bo i. Men efter 16 år med borgerligt styre finns mycket som kan bli bättre, säger Ulrika Falk (S), oppositionsråd och partiets kandidat till kommunalrådsposten.

– Vi upplever att Moderaterna börjar bli tomma på idéer, inflikar Olle Jansson.

Socialdemokraternas idéer kretsar kring skolan, vården och jobben. Pengar till fler lärare och elevcentrum för läxläsning är två förslag som partiet redan lanserat. När det gäller vård och omsorg vill S skjuta till pengar för att utveckla verksamheten.

– Kommunledningens enda mål i dag tycks vara att hitta fler privata utförare. Vi anser att personalen måste få ägna sig åt patienter och lägga mindre tid på prislistor och administration, säger Ulrika Falk.

S vill införa ett näringslivspolitiskt program för att få fart på företagandet. De tycker att det offentliga kan gå i bräschen och riktar kritik mot att Norrtälje kommun i dag bara erbjuder sommarjobb åt 36 ungdomar, vilket är minst i länet.

– Kostnaderna för försörjningsstöd ökar. Men ingen som kan jobba ska behöva gå på socialbidrag, säger Olle Jansson.

De tre kärnfrågorna finns med i det framtidskontrakt som S tagit fram för Norrtälje kommun. I det ingår även en fjärde punkt: kravet på fler hyresrätter. Senast Socialdemokraterna ledde kommunen var 1998. Nu satsar partiet på att bryta trenden.

Ni har två mindre lyckade val bakom er. Vad talar för att det går bättre i höst?

– Opinionen i nationella mätningar och vår tydliga strategi att fokusera på sakfrågor. Jobb, skola och sjukvård är även de frågor som väljarna sätter främst, säger Ulrika Falk.

Socialdemokraterna kan tänka sig att samregera med andra partier och ser gärna en blocköverskridande majoritet.

Vilka partier vill ni samarbeta med?

– Det beror på valresultatet. Det enda parti vi utesluter är Sverigedemokraterna, våra grundläggande värderingar skiljer sig åt allt för mycket, säger Ulrika Falk.

Margareta Lundgren, en av två valledare inom S i Norrtälje, säger att väljarna ska vinnas tillbaka genom klassiskt folkrörelsearbete.

– Vi räknar med att möta 8 000 Norrtäljebor via dörrknackning och social medier, säger hon.

Tappade tre mandat förra året

Socialdemokraternas valstrategi pekar ut de övergripande riktlinjerna inför kommunvalet den 14 september. Ett mer detaljerat handlingsprogram ska antas i början av juni.

Partiet har tre huvudmål enligt strategin:

Bli största parti i Norrtälje kommunfullmäktige.

Leda en styrande majoritet.

Ulrika Falk blir kommunstyrelsens ordförande.

Socialdemokraterna fick 18 mandat i Norrtälje vid valet 2010, ett tapp på tre mandat jämfört med 2006.

Valet 1994 fick S 27 mandat. Perioden 94-98 är också den senaste med rött styre i Norrtälje kommun. Då leddes Socialdemokraterna av Håkan Jonsson.