Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är sommarens utställning i Skebomuseet

Krigstider lyfts fram på Skebomuseet i sommar. Under lördag den 14 juni invigs utställningen som låter trådar från 1719 löpa fram till nutid.

Ulla Silow lyfter fram en utstansad figur av en soldat från karolinertid. Han är påfallande ung.

– Många var väldigt unga. De tog alla de kunde få med, säger Ulla Silow, ordförande i Skebobruks museiförening.

Figuren ingår i utställningen Skebobruk i krigens skugga, som öppnar i morgon. Där berättar museet om olika krigsperioder och hur de har påverkat livet i Skebo.

En av dem är rysshärjningarna 1719, då stora delar av kusten attackerades av ryska soldater med order att bränna ner allt som kom i deras väg. Vid två tillfällen kom de till Skebobruk.

– Andra gången hann de sätta hus i brand innan folk började väsnas och föra liv, det var Skebos eget folk som räddade bygden, säger Ulla Silow.

Utställningen berättar om livet under det tidiga 1700-talets utdragna krigsperiod, då tusentals människor dog i krigets fasor, samtidigt som landet utarmades och härjades av sjukdomar.

– Livet var väldigt svårt, säger Ulla Silow.

– Vi kommer också att ha med berättelser om enskilda människoöden från den tiden, fortsätter hon.

Föreningens kassör Annika Björklund drar en parallell från den unge karolinen till soldater i nutida krig runt om i världen.

– Det är fortfarande likadant, de är fortfarande lika unga, säger hon.

Andra årtal som lyfts fram är 1914 och 1939. I år är det hundra år sedan första världskriget startade, vilket uppmärksammas på utställningen.

– Det är ett årtal vi högtidlighåller och ihågkommer, säger Ulla Silow.

– Här i Skebo hade man det förhållandevis bra under den perioden, folk hade jobb och det var efterfrågan på järn.

Andra världskriget är nästa krigsperiod på utställningen.

– Vi var i krigets skugga även då, det märktes på flera sätt, säger Ulla Silow.

Utställningen berättar om tidens nödhjälpsarbete och om frivilliginsatser inom bland annat hemvärnet, som fick använda det stora sädesmagasinet som förråd. Annika Björklund äger, tillsammans med sin man, Skebo herrgård, som i dag används som flyktingförläggning.

– Även i dag är Skebo påverkat av krig. Vi tar emot människor som flytt från krig i fyra olika världsdelar, säger hon.

Ulla Silow lyfter fram samma aspekt av utställningen.

– Vi knyter ihop historien, från vallonerna som kom hit och försvarade sin bygd, till flyktingarna som kommer i dag. Vi ligger fortfarande i skuggan av det som händer.