Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är sommarens bästa pocketböcker

NT:s kulturredaktör Margaretha Levin Blekastad har plockat ut tio pocketböcker för sommarens lässtunder på stranden, på altanen, i båten eller soffhörnet.

Annons

Håkan Nesser

Levande och döda i Winsford

En svensk kvinna kommer till det ödsliga Exmoor där hon hyr ett hus. Hon säger att hon behöver avskildhet för att skriva en bok, men det finns helt andra förklaringar till att hon slagit sig ner på heden. Håkan Nesser låter det brittiska landskapet bli en del av historien, som är en mix av deckare och roman.

Donna Tartt

Steglitsan

Senhöstens mest fängslande roman. Donna Tartts nya roman tar avstamp i ett terrordåd i New York, där den unge Theo mister sin mor, samtidigt som han får med sig en berömd tavla. Han rör sig sedan i New York, Las Vegas och Amsterdam i en berättelse om vänskap, skönhet,längtan och konst.

Det är välskrivet, vackert och oerhört fascinerande. Som extra bonus presenterar Tartt den makalöse Boris.

Joyce Carol Oates

De fördömda

En skräckromantisk saga, som utspelar sig i universitetsstaden Princeton i början av 1900-talet. Där ger sig en ung brud iväg från altaret tillsammans med en mystisk främling. Samtidigt pågår ett politiskt spel i staden, där Oates väver in verkliga människor i händelserna.

Den unga flickans försvinnande är en del av en förbannelse, som sträcker ut sig över den mörka berättelsen.

Caitlin Moran

Morantologi

Fyndig. Överraskande. Kvicktänk. Caitlin Moran är en lysande krönikör, med sin självironi och sin drastiska samhällsanalys. I Morantologi har hon samlat några av sina bästa texter. Det handlar om den egna familjen, en hejdlös intervjukväll med Lady Gaga och mycket, mycket mer. Allra mest bränner det till när hon skriver om hur det är att verkligen vara fattig, och vad ett bibliotek kan betyda. Läs och bli berörd.

Dennis Lehane

Nattens dåd

En fristående uppföljning av Ett land i gryingen, där Dennis Lehane fokuserar på Joe, den yngste sonen i familjen Coughlin. Han gör karriär som kriminell och spritlangare i ett noirdrama, som rör sig från Boston till Florida. Inte lika helgjuten som Ett land i gryningen, men ändå i toppskiktet av den hårdkokta genren.

Arne Dahl

Blindbock

Arne Dahl är tveklöst en av våra bästa spänningsförfattare. I tredje delen om Opcopgruppen mördas en forskare vid Hornstull. När han är döende släpper han sin mobiltelefon i en tiggares skål. Det blir upptakten till en berättelse om människohandel, internationella miljöfrågor och politiskt spel på hög nivå. Det är smart uppbyggt, överraskande och intelligent. Dessutom med ett språk som slår det mesta i genren.

John Steinbeck

Möss och människor

Från klassikerhyllan plockar jag Steinbecks gripande roman om de fattiga lantarbetarna George och Lennie. George tar hand om den klent begåvade Lennie och håller hoppet uppe genom att berätta om sin dröm, en egen bondgård. Men det blir naturligtvis inte som de tänkt i denna mästerliga berättelse.

Alice Munro

För mycket lycka

Nobelpristagaren noveller är gnistrande pärlor, där hon ringar in sina huvudpersoner och avgörande händelser i deras liv. Det är suggestiva, gripande och djupt mänskliga historier, bland de mest gripande finns Dimensioner, där hon skildrar en kvinna som besöker sin före detta man i fängelset. Bit för bit rullar Munro upp deras historia och förklarar varför hon, trots det fasansfulla som hänt, fortsätter träffa honom.

Ingrid Carlberg

Det står ett rum och väntar på dig

Ingrid Carlbergs Augustprisade berättelse om Raoul Wallenberg finns numera i pocket. En välskriven, gedigen och omfångsrik skildring av Wallenbergs liv och hur han kom att skickas till Ungern våren 1944 för att försöka rädda den judiska befolkningen. Boken är också rikt illustrerad.

Kristian Gidlund

I kroppen min

Kristian Gidlunds berättelse om cancersjukdomen som drabbar honom och tar hans liv är både poetisk och bottenlöst sorglig. Samtidigt som han skildrar sin egen kamp mot sjukdomen och insikten att han kommer att förlora orkar han formulera uppmaningar till oss som är kvar. Att vi ska ta vara på våra liv. Inte jobba för mycket. Aldrig bråka om pengar. Det är ord som stannar kvar.